Kako sačuvati zdravu i lijepu kosu

Piše: Redakcija

Ukoliko želite lijepu, zdravu i sjajnu kosu, to možete postići uz pomoć nekoliko važnih neophodnih savjeta. Time možete spasiti i oštećenu kosu i ponovo je učiniti prekrasnim zaštitnim znakom. Hemikalije u bojama za kosu jedan su dio problema, te ujedno i najčešći uzrok oštećenja kose.

Da biste bili zadovoljni zdravljem kose potrebno je potražiti hidratantne regeneratore koje ćete koristiti u kombinaciji s njegujućim šamponima. Nije samo važno kako oprati kosu, nego kako je i osušiti. Stručnjaci savjetuju da se nakon pranja istisne višak vode, te da je deset minuta pustite da se prirodno suši prije nego odlučite sušiti je fenom.

Prije pranja kose bilo bi dobro kosu pokvasiti u hladnoj vodi. Kada završite s pranjem kose, poželjno je isprati s manjom količinom hladne vode. Šampon je dovoljno nanijeti na kosu i pritom izbjeći detaljno šamponiranje ostatka kose, jer bi se moglo napraviti mnogo manjih čvorova zbog kojih će kasnije biti teže raspetljati kosu. Prilikom kupovine regeneratora, šampona i maske, uvijek treba odabrati preparate koji istovremeno obnavljaju kosu, sprječavaju lomljenje i učvršćuju je.

Ispucali vrhovi znak su da je kosa previše izložena visokim temperaturama. Nažalost, kada vrhovi ispucaju, tu se ne može mnogo učiniti osim da se ošiša oštećeni dio kose. Važno je ono što se prije učini da do toga ne dođe prije vremena. Kosa se može zaštititi tako što će se izbjegavati sušenje pomoću fena, dok se tokom zime može koristiti, ali samo s najmanjom brzinom.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti