Napravite sami: Prirodne maske za lice

Piše: Redakcija

Lijepo i njegovano lice zasigurno je najvažnije svakoj ženi. Upravo zbog toga često koristimo anti-age kreme, hidratacijske kreme i one koje naše lice čine mladolikim i privlačnim. Problemi s tenom ne muče samo starije žene koje se ne osjećaju dobro s borama i nepravilnostima na licu, odnosno koži.

Danas sve veći broj mladih ima prištiće, bolne akne i crvenilo koji nisu samo estetski neprivlačni, već se mogu razviti u mnogo ozbiljnije probleme, piše savjetnica.com

Maske za lice

Kozmetički saloni nude razne tretmane za poboljšanje kvalitete kože na licu, međutim oni su uglavnom jako skupi i ne mogu ih svi platiti. Ukoliko ste i vi jedni od onih koji si ne mogu priuštiti skupe odlaske na tretmane kozmetičaru, kod kuće možete napraviti vlastitu masku za lice. Iako zvuči komplicirano, a možda pomalo i nemoguće, to nikako nije točno.

Naime, naša koža često izgubi sjaj, vlagu, a kao glavna posljedica tad se javljaju problemi i komplikacije. Maskama za lice kvaliteta kože može se uvelike poboljšati, a upravo su prirodne maske najučinkovitije. Mnogo je ugodnije koristiti nešto za što smo sigurno od čega se sastoji i nije nimalo umjetno. Mnoge današnje prerađene kreme i maske sadrže umjetna bojila, štetne tvari koje su namijenjene samo što duljem roku trajanja, a manje samom pozitivnom djelovanju.

Ako ste odlučili napraviti domaću masku za lice, prije nego krenete s tretmanom potrebno je očistiti lice i tek onda nanijeti ljekovitu smjesu. Nju je potrebno držati između 10 i 15 minuta nakon čega se uklanja mlakom vodom, a zatim se na kožu nanosi hidratantna krema.

Maske za suhu kožu

Suha koža nema sjaja i smanjeno je lučenje žlijezda lojnica. Zbog manje količine masnoće koža brže stari i sklonija je prhutanju i pretjeranoj suhoći.

O receptu maske koju ćete raditi ovisi isključivo vaš tip kože. Imate li suhu kožu, za vas je odličan izbor jogurt. Pomiješajte nekoliko kašika jogurta s nekoliko kapi limunovog soka. Sve zajedno stavite u zamrzivač na nekoliko sati, da se napravi smjesa koju ćete kasnije lakše staviti na lice. Jednak učinak imat će maska u koju ćete dodati nekoliko čajnih kašika meda.

Ako imate suhu kožu pomoći će i kombinacija meda i avokada. Potrebno je pomiješati jednu do dvije male kašike meda s avokadom koji ste prethodno zgnječili. Sastojci se dobro promiješaju i nakon toga lagano nanesu na lice.

Maske za masnu kožu

Masna koža lica je poznata po pretjeranom sjaju i često bude začepljena zbog prljavštine, a što kasnije rezultira pojavom tamnih mrlja, prištića i mitesera.

Uzmite 2 do 3 šljive, kuhajte ih na laganoj vatri, procijedite i usitnite. Smjesi od šljiva dodajte jednu žlicu bademovog ulja i jednu žlicu jogurta. Nakon što ste pomiješali sve sastojke nanesite masku na lice.

Za masni tip kože pomažu i banane. One su odlične jer učinkovito djeluju kod izvlačenja ulja iz lojnih žlijezda. Osim toga, sadrže kiseline koje pozitivno djeluju na samu kvalitetu kože.

Lice će izgledati svježe, nježno, a imat će i sjajan odsjaj. Bez problema i u ovakve maske možete staviti limunov sok. Vitamin C koji sadrži djeluje protuupalno pa će smiriti crvenilo, bubuljice i upaljene akne.

Maske za osjetljivu kožu

Osjetljiva koža lica sa sobom povlači simptome poput svrbeža, peckanja, osjećaja zategnutosti, hrapavosti, oticanja, osipa i crvenila. Ukoliko imate osjetljivu kožu pomoći će vitamin A koji pomaže pomladiti kožu i poboljšava njezinu strukturu. Njega ćete pronaći u maslacu.

Da biste napravili masku maslac je potrebno ostaviti neko vrijeme na sobnoj temperaturi. Za ljekovitu smjesu koju ćete nanijeti na lice bit će vam dovoljna jedna kašika jogurta, malo zobene kaše i jedna kašika maslaca. Kada ste pomiješali sve namirnice možete ih nanijeti na kožu.

Osjetljiva koža luca traži više njege i pažnje. Možete joj pomoći maskom od banana, kokosovog ulja i zobenih pahuljica. U posudi pomiješajte dvije kašike zobenih pahuljica i malo vode kako bi dobili kompaktnu smjesu. Potom ju 20 sekundi grijete u pećnici.

Jeste li probali kokosovo ulje za lice? Radi se o sastojku koji se smatra saveznikom ljepše kože. Usitnite pola banane i pomiješate sa smjesom od zobenih pahuljica te dodate jednu kašiku kokosovog ulja. Sve dobro promiješate i nanesete na čisto lice pazeći da ne dođe u kontakt s očima.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti