Razlozi zbog kojih vas vaša kosa ne sluša

Piše: Redakcija

Kako je moguće da ponekad izgledate kao filmska zvijezda, a ponekad… pa tako da biste najradije otišli nazad u krevet i spavali do sljedećeg jutra?

Vrijeme

Vremenska prognoza je jedan od najočiglednijih potencijalno remetilačkih faktora, bar što se tiče kose.

„Suh vazduh tokom zime kosu čini naelektrisanom, a kad ima vlage u vazduhu, kosa se kovrdža i postaje neposlušnija nego obično“, sugeriraju frizeri.

Ako ste svjesni da vam je kosa „osjetljiva“ na vremenske prilike, birajte proizvode za njegu u skladu s tim.

„Zimi koristite bogate, hidratantne regeneratore za krajeve kose, dok će volumenu u korijenu doprinijeti recimo pjena za kosu koju ćete nanijeti prije oblikovanja“, savjetuje frizer Kennedy.

„Ako je dan vlažan, iskoristite to tako da radi za vas – ukovrdžajte kosu ili je samo izgužvajte, umjesto da pokušavate da je ispravite.“

Tjelesna temperatura

Vaš unutrašnji „termostat“ utječe na stanje vaše kose koliko i spoljašnja temperatura.

„Uzmimo, recimo, da imate tanku kosu, i da se osjećate ‘toplije’ nego obično. To će izazvati pojačano znojenje, ali i pojačano lučenje masnoće na koži glave, tako da će vam kosa biti masnija nego obično“, kaže stilista i frizer Sany Brooke Jones.

Ukoliko imate tanku, slabu kosu, ne bi bilo loše da vam uvijek pri ruci bude malo pakovanje šampona za suho pranje kose, tako da možete da riješite „krizu“ ukoliko do nje dođe. Ako ne volite ove proizvode, od pomoći vam može biti i obična gumica za kosu – neobavezna punđica obično je dobro rješenje.

Razdjeljak

Ako oduvijek kosu dijelite na isti način, moglo bi da bude pametno da malo promijenite stranu.

„Ako vam je razdjeljak uvijek na istoj strani to može vremenom dovesti do toga da vam se kosa ‘slegne’. Najjednostavniji način da dodate malo volumena je da ‘pomjerite’ razdjeljak“, kaže Brook.

Tuširate se uvečer

„Ako se tuširate i perete kosu uvečer, a onda ‘prespavate’ s frizurom, ne treba da vas čudi ako svakog dana imate drugačiji rezultat“, objašnjava Brook. Pokušajte da kosu perete i oblikujete ujutru, za promjenu.

Način na koji stilizirate kosu

Ako stalno pravite istu frizuru, to vremenom počne da utječe na dlaku. Recimo, ako stalno ispravljate kosu peglom, može se desiti da primijetite da vam je kosa nekako „pala“ i postala beživotna.

Ili, ako stalno nosite jako zategnutu strogu punđu ili rep, može se desiti da vam folikuli kose postanu slabiji i da primijetite da vam se linija kose „povlači“.

Najpametnije što možete da uradite je da volite svoju kosu takvu kakva je. Ne pokušavajte da je ukrotite ako je neukrotiva, i opustite se malo.

Pročitajte još