Za svaki tip, određeno ulje: Koliko prirodna ulja mogu biti štetna u njezi kože?

Piše: Redakcija

Problem se javlja u tome što svaki tip kože neće jednako reagirati na svaki tip ulja, a konstantnim korištenjem sebi možete nanijeti više štete nego same blagodati i koristi za svoje lice. Ovo su tipovi ulja koji se najčešće koriste, a koji su vam možda preagresivni i štetni. Većina ulja je potpuno sigurno kada se koristi u malim količinama, ali evo nekoliko savjeta kako znati koji tip odgovara vašoj koži.

 

Maslinovo ulje

Najpopularnije ulje na našem području idealno je za suhu kožu. Razlog tome je što se maslinovo ulje dosta teško upija u kožu, a kod osoba s masnijim tipom kože lako izaziva prištiće, a u ponekada čak i osipanje kože. U ljetnim danima ga često koristimo i kako bismo bolje potamnili, ali to svakako prestanite raditi. Ne samo što maslinovo ulje ne sadrži nikakav zaštitni faktor od sunca, već često izaziva i pojavu prištića na leđima i području dekoltea.

 

Kokosovo ulje

Sve popularnije u DIY kozmetici, poznat je kao rješenje svakog problema s kožom. Ali, činjenica je kako je njegov sastav komedogen, što znači da začepljuje pore te dovodi do stvaranja prištića i mitesera, a u određenim slučajevima čak i akni. Kokosovo ulje također dosta isušuje kožu, stoga ga svakako izbjegavajte ako imate suhi tip kože ili ga koristite u kombinaciji s jojobom, grožđem i avokadom koji će vam nahraniti kožu. Alergičari se također trebaju kloniti kokosovog ulja jer nerijetko može izazvati osip po dijelovima kože na koje je nanesen. Ako ga još niste isprobali, testirajte svoju kožu tako da nanesete malu dozu veličine graška na područje podlaktice i pričekajte desetak minuta. Ako koža ostane nepromijenjena, sve je OK.

 

Mineralno ulje

Mineralno ulje je prilično popularno kada su u pitanju njega kože i lica. Ipak, mineralna ulja ne hrane kožu u potpunosti jer im nedostaju prirodne hranjive tvari, a postoji i mogućnost da sadržavaju toksine koji mogu biti kancerogeni. Stoga, jako se dobro raspitajte o kakvom je tipu ulja riječ i nemojte srljati u kupovinu bez prvobitne provjere kvalitete.

Pročitajte još