Korak po korak: Kako se našminkati

Piše: Redakcija

Kada je riječ o kozmetici, ne postoji djevojka koja ne prati novitete na tržištu, a noviteta je moramo priznati, svakodnevnih. Osim proizvoda ,učestali novieti su i brendovi. Često postavljamo pitanje da li skupo zaista znači i kvalitetno. No, nije uvijek najvažnije koristiti skupocjene proizvode, ali trebalo bi voditi računa o tome šta kupujemo, jer je to nešto što će utjecati na naš izgled, ali i dubinski će ući u kožu. I ono što je najvažnije, jeste, napraviti razliku između kozmetike za njegu i dekorativne kozmetike.

Kozmetički proizvodi za njegu ne daju trenutačne rezultate i ne mijenjaju izgled drastično prvim nanošenjem, nego se taj postupak dešava kroz određeni vremenski period učestalog korištenja nekog specifičnog proizvoda dok se ne postigne željeni efekt.

Dekorativnom kozmetikom smatramo sve one kozmetičke proizvode koji rade upravo ono što im naziv nalaže. Promjena vanjskog izgleda pomoću dekorativne kozmetike se događa već u trenutku u kojem nanosimo proizvod. Najčešći oblici kozmetike za promjenu mirisa bile bi kreme s aromom ili parfemi, a kada je riječ o promjeni izgleda kože koristimo iluminatore, proizvode za samotamnjenje ili kada je riječ o posebnosti kože lica, to su proizvodi kao što su puder, sjenila za oči ili ruževi.

Najveći problem kozmetičke industrije je dostupnost. Najveća imena u svijetu kozmetike, poput Niche, TAM beauty ili Estee Lauder nemaju jednog proizvođača niti im je isto porijeklo. Teško je u državama koje nisu u prvom planu svjetskog tržišta poput SAD-a, Britanije ili Njemačke naći proizvode i za dekoraciju i za njegu kože koji rade tačno ono što nalažu da rade, koji odišu kvalitetom i koji nisu jeftine kopije. Stoga, moramo se dobro raspitati od koga želimo nabavljati kozmetiku kada se jednom odlučimo da nešto želimo kupiti.

Kada biramo gdje ćemo zaista kupiti određeni proizvod, onda je najbolje kupiti ih s online parfimerija.

Kada je riječ o proizvodima koji mijenjaju miris, veoma je važno napraviti razliku između toaletne vode i parfema. Iako se u prodavnicama često prodaju kao jedno, zapravo postoji velika razlika. Ako na bočici piše da je proizvod parfemska voda, to onda znači da se četvrtina tečnosti u bočici sastoji od čiste arome, što znači da su postojaniji na koži i odjeći. Za pazuhe se preporučuju kristali koji neutraliziraju neugodne mirise, te antiperspiranti i dezodoransi, prožeti posebnim uljima i hemikalijama koje neće potpuno blokirati. Ukoliko želite nanijeti miris direktno na kožu, a svjesni ste da vam je koža osjetljivija ili ne podnosite prejake mirise, onda je idealan izbor toaletna voda koja se sastoji od samo pet do petnaest posto arome, te kao takva širi mirise malo slabije.

Kada je riječ o noktima, postoje razni preparati. Ukoliko volite svakodnevno mijenjate boje na noktima, onda je vaš izbor lak za nokte, koji se veoma jednostavno skida. Za zaštitu pločice nokta i dugotrajnost laka, preporučuje se bazni lak. Ukoliko je trajnost laka i dalje problem, onda je najbolji izbor gel za nokte.

Šminka je dio umjetnosti u kozmetičkoj industriji s kojom se možemo igrati s raznim tehnikama svakog dana. Primer je ono što treba biti broj jedan kod šminkanja. vaša baza. Primer se najbolje nanosi prstima laganim kružnim pokretima i masira u kožu. Koristi kako bi se proizvodi bolje lijepili za vašu kožu, ali i za vizualno smanjivanje pora. Ne postoje samo za kožu lica nego i za obrve, kapke i trepavice, to su prozirni gelovi koji također pospješuju dugotrajnost maskare, sjene ili proizvoda za obrve.  Na primer za lice onda se obično nanosi puder.

Nakon pudera slijedi konturiranje lica. Ukoliko želite vizualno smanjiti neke dijelove vašeg lica, dodajete četkicom ili spužvom sjenu što su obično konturne boje hladnog podtona. Ukoliko želite dodati malo topline na neki od tih dijelova i istaći ih, onda preko trebate nanijeti malo bronzera. Dijelove koje želite istaći ili posvijetliti, najbolje je prekriti dobrim korektorom.

Nakon toga, svijetle dijelove lica treba prekriti tankim slojem prozirnog pudera kako se proizvod ispod ne bi razmazivao. Nakon toga, možete dodati malo rumenila, a na svijetle dijelove lica iluminator, kako biste postigli prirodniji izgled.

Kada je riječ o obrvama, ukoliko ih želite samo istaći, onda je najbolje koristiti gel za obrve, te ukoliko imate neku svjetliju tačkicu, samo je izjednačiti sjenom. Oči su ono gdje je najviše igre moguće. Počnite s matiranim sjenama i sa iscrtavanjem brazde očne šupljine mekanom četkicom da se dobije na dubini. Ukoliko želite izdužiti oči, onda nastavite da nanosite tamniju boju samo na vanjski kraj kapka i završite prema vani. Ukoliko želite vizualno povećati oči, onda nanesite tamnije boje i na unutrašnji dio kapka.

Trepavice možete povećati uvijačem za trepavice, a zatim nanijeti maskaru sa ili bez primera kako bi vam trepavice bile vidljive. Ukoliko ne želite grudvice na trepavicama, onda izbjegavajte višeslojno nanošenje maskare.

Posljednji korak su usne. Ukoliko boja nije suviše napadna ili odgovara prirodnoj boji vaših usana, možete nanijeti sloj sjaja ili ruža za usne proizvoljno i od oka. Ukoliko se igrate s malo jačim bojama, najbolje je oblik usana prethodno iscrtati olovkom čija se boja slaže s ružem za usne.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti