Maja Salkić: Nemam problem da hodam i bez šminke

Piše: Redakcija

Glumica Maja Salkić se prisjeća djetinjstva, kada je nosila ruž za usne kako bi popravila šminku nakon kolača. Ne voli, kaže, vidjeti pretjeranu šminku na mladim djevojkama.

„Trudim se imati dobre preparate za skidanje teške pozorišne šminke, dobre dnevne i noćne kreme, kao i kremu oko očiju.“

Prvi make-up pokušaji

Vjerovatno djevojčice kako bi izgledale starije koriste šminku, oblače štikle i za trenutak mašta proradi. U mom slučaju sve je to kratko trajalo pa sam se i ozbiljnije počela šminkati nakon gimnazije, gdje sam bila u totalno drugačijem fazonu. Sad kad vidim mlade djevojke, djevojčice s mnogo pretjerane šminke, a posebno s tamnim puderima, bude mi ih žao. Danas je veoma lako doći do tutoriala kako s malo šminke naglasiti naprimjer oči, a izgledati slatko i zanimljivo. I pored bezbroj informacija i reklama, toliko su nemaštovite i rekla bih prosto unificirane. A da smo svi griješili, jesmo.

Skupo vs. Jeftino

Nekad sam mislila da cijena kreira kvalitet ali sam se, da budem iskrena uvjerila kako to nije istina. Cijenu brendiranog make up-a definitivno kreira ime, ambalaža, aplikatori za nanošenje make up-a i na kraju količina pigmenta u samom proizvodu. Prije nekoliko dana sam gledala odličnu emisiju u kojoj vrhunski inžinjeri zaposleni u vodećim make-up industrijama govore o načinu pravljenja šminke, kao i izboru pigmenata iz prirode, ali i o načinu vjestačke proizvodnje. Danas je sve reklama.

Standardna beauty rutina

Jutro obavezno počinjem tuširanjem i održavanjem lične higijene. Nanosim kremu za lice. Ako taj dan imam probu ili predstavu, onda se ne šminkam. U tom slučaju, šminku mi nanose stručne osobe u pozorištima. Ako sam u kući, na izletu, skijanju, na odmoru ili na moru, nikada ni tada ne stavljam šminku. Mislim da je to najbolji način da se koža odmori i diše. Zaista nemam problem da hodam bez šminke. Ponekad morate i iznenaditi.

Mirišem na…

Zadnjih petnaestak godina isključivo koristim parfem Prada Amber, a ljeti ponekad i Prada Candy. Najnoviji parfem za proljeće po mom izboru je Prada la Femme.

 

Sezonski neseser refresh

Čim krenu prve zrake sunca, za mene kreće borba s pigmentacijskim mrljama na licu, stoga  koristim kreme s visokim zaštitnim faktorom, obavezno šešir i naočale, pa su bronzer i karmin sasvim dovoljni.

Otkriće godine

Moram priznati da me više deterdžent može oduševiti, nego neki beauty proizvod, ali kako imam problem s mrljama na licu, nakon pudera raznih proizvođača od onih najskupljih, do toniranih krema iz apoteke. Najviše sam zadovoljna Alverde prirodnom kozmetikom i njihovim puderom, a cijena je vjerovatno najniža moguća.

 

 

Usne

Posljednih nekoliko godina sam počela koristiti karmine, mislila sam da mi ne stoje. Godinama sam koristila bezbojni sjaj Elizabeth Arden, i druga sjajila. Onda se nešto promijenilo, sad imam karmine u nekoliko boja od raznih proizvođača. Vjerovatno starim pa su mi i karmini draži. Prošle zime sam pronašla šljokice u boji za usne. To mi se jako sviđa i dobro izgleda.

 

Puder

Bježati od pudera kad god možete, a kad već morate onda birajte onaj koji najmanje zatvara pore, odgovara vašem tenu, nije presvijetao, a još manje pretaman. Pametno ga nanositi, matirati ga onim u prahu ili kamenu i obavezno skinuti pred spavanje. Puder pokušavam koristiti samo kada imam predstave ili snimanja, a tada mi nanose profesionalnu šminku.

 

Oči

Najdraža sjenila za oči su mi Chanel, najčešće u nijansama od bež do smeđe. Tokom godine kupim neku paletu, a onda shvatim da mi to sve i ne treba i odnesem u pozorište, tamo nikad dosta šminke. Maskaru koristim Lancome, Dior ili Max Factor. Sve zavisi od budžeta.

 

Finish look

Dugo sam koristila Terracotta Guerlain bronzer, potom Chanel, a u jednom trenutku su mi postali prejaki, tako da sada koristim Pupa Milano bronzer.

Beauty ikone

Šarm, inteligencija, smisao za humor i maniri najjači su make-up, kada uz sve to stavite umjerenu šminku onda i vi možete biti beauty ikona. Ali su mi beauty ikone: Isabella Rossellini, Audrey Hepburn, Audrey Tatou, Liv Tyler, Nigella Lawson, Kate Moss, Juliette Binoche, a i na našim prostorima ima izuzetno lijepih i posebnih osoba.

Oči su moj izbor

Za oči uvijek koristim zelenu ili crnu surmu, a usne mogu i ne moraju biti naglašene.

Beauty nesavršenstvo

Nemam ništa što bih promijenila, osim problema s kožom koja je izložena suncu. Svake godine novi-stari problem.

Prirodni recept

Već nekoliko godina mama mi pravi noćnu kremu od sastojaka koji su lako dostupni. Dok se tuširate istrljajte se sodom bikarbonom, koža je poslije baršunasta. Na lice stavljajte maske od maslinovog ulja, meda, banane, pilinge pravite od germe, kukuruznog brašna. Ponekad stavite pred spavanje Jomelop E za elastičnost, pijte mnogo vode, nikad u krevet ne odlazite sa šminkom, ne sikirajte se, smijte se, uživajte, budite svoji i posebni, ne idite na plastične operacije (osim iz medicinskih razloga) i razna ubadanja. Ako sve to možemo onda ćemo zasigurno biti sretnije, ljepše i zadovoljnije.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti