Blogerica optužila poznatu društvenu mrežu: Instagram me ne voli jer sam debela

Piše: Redakcija

Blogerica Georgina Horne optužila je Instagram da je diskriminira zbog njene debljine te da njene objave prikazuje “niže” od objava mršavijih blogerica.

30-godišnji britanski plus-size model na toj društvenoj mreži redovno reklamira donje rublje i kupaće kostime, a prati je skoro 200.000 ljudi. Međutim, tvrdi da je primijetila da su njene objave s nedavnog odmora u Turskoj prikupile mnogo manje lajkova nego inače, te za to krivi Instagram.

Kaže da se njene fotografije i hashtagovi više ne pojavljuju visoko u tražilici kao prije te tvrdi da je to zato što Instagram pokušava sakriti plus-size tijela.

-Instagram me pokušava staviti u sjenu. Vidim po tome što mi postovi nikad nisu među top postovima, čak ni među hashtagovima s manje fotografija. I imam znatno manje lajkova. Da sam mršavica koja objavljuje sličan sadržaj ovo se ne bi događalo-napisala je na Instagramu i dodala da je u nepovoljnom položaju jer za razliku od sličnih fotografija ‘nesavršenosti’ koje objavljuju mršavije žene, njeno ‘debelo tijelo nije privremeno’.

Nakon toga su se u komentarima javile još neke žene koje smatraju da je Instagram istu stvar napravio i njima.

-Prije bih svaki dan imala nove lajkove i pratitelje, sad sam na istom broju pratitelja već godinu dana- požalila se jedna žena.

Ipak, bilo je i onih koji su zaključili da to nema veze s veličinom manekenki, nego s tim što algoritmi prednost daju sponzorisanom sadržaju.

-Algoritmi Instagrama su se promijenili, ni ja na svom poslovnom profilu više nemam lajkova kao nekad-napisao je jedan pratitelj plus-size manekenke.

Instagram još nije komentirao njene optužbe.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti