Ljepota

Da ljeto traje što duže: Kako sačuvati preplanulu boju kože

 

Svi žele “morsku” boju kože, što u ovim mjesecima i nije teško postići. More nije svakako nije daleko. No veći je problem kako tu divnu i poželjnu boju zadržati još duže. 

Redovni piling

Iako je prva pomisao da piling uklanja preplanulu boju ovaj korak je ključan za dugotrajnu preplanulost. Površinski sloj kože ljušti se otprilike svake dvije sedmice, pa je bitno ukloniti mrtve ćelije kako bi zraci sunca probili do kože. Na taj način se dobija dubinska preplanulost koja će trajati cijelog ljeta. Za ujednačen ten uradite lagani piling svake dvije nedjelje. Piling možete pripremiti i sami mješavinom šećera i meda, kafe i maslinovog ulja ili ovsenih žitarica i soli.

Hidratacija kože spolja i iznutra

Ovaj korak je vrlo važan za dobijanje ujednačenog tena. Kožu hranite svakodnevno, posebno onda kada češće boravite na suncu. Posebnu pažnju posvetite dijelovima tijela koji vam se najviše suše. To ćete lako uočiti jer koža na tim mjestima najbrže upija. Za preplanulu put tokom sunčanja koristite proizvode koji pružaju zaštitu, ali i hidriraju i podstiču prirodne procese tamnjenja kože. Uz to, kožu je potrebno hidrirati iznutra. Budući da se ljeti pojačano znojimo, treba da pazimo na dovoljan unos vode.

Izbjegavajte tuširanje u vrućoj vodi

Dugotrajno tuširanje vrućom vodom isušuje kožu, pa se držite mlake vode i hidrirajućih gelova za tuširanje ako želite da vašu kožu krasi dugotrajna preplanulost. Izbjegavajte i proizvode za depiliranje na bazi kiselina jer oni uklanjaju sloj vaše kože zajedno s bojom, piše Zadovoljna.hr. 

Pratite nas na društvenim mrežama