Odlazak u solarijum: Štetan ili ne?

Piše: Redakcija

Jedan od novih vidova zavisnosti je zavisnost od preplanulosti, kojoj su stručnjaci dali naziv tenoreksija. Kao što anoreksičar nije nikada sam sebi dovoljno mršav, tako ni tenoreksičar nije nikada zadovoljan preplanulom bojom svoje kože. Kao priprema za ljetno, obično nastupa prava pomama za solarijumima. Mnogo puta ste čuli kako solarijum nije zdrav za naše zdravlje. No, postoje i pozitivne strane. Prije odlaska na sunčanje na ovaj način neophodno je da se dobro informišete o njegovim štetnim, kao i pozitivnim stranama po zdravlje i ispoštujete sve savjete koji će omogućiti njegovo što bezbjednije korištenje.

NEGATIVNE STRANE

Povećan rizik za rak kože

Dermatolozi upozoravaju sve one koji odlaze ili planiraju da idu u solarijum na veliku štetnost UV zračenja, koje može biti i do gotovo 20 puta veće u odnosu na popodnevno sunce. Ljudska koža zračenje koje on emitira ne može da podnese, te je rizik nastanka raka kože itekako povećan. Istraživanja su dokazala da je procenat da osobe koje se sunčaju u solarijumu dobiju rak kože i do broja 85. Ako imate mnogo madeža po tijelu, treba da znate da madeži „privlače“ zlo vašoj koži. Ako ipak želite da idete u solarijum, onda neka to bude umjereno.

Negativna estetska svojstva

Možda će vaše tijelo i lice izgledati ljepše kada dobijete preplanuli ten, ali jeste li ikada nakon sunčanja u solarijumu primjetili pojavu bora i ubrazno starenje kože?

Zavisnost

Odlazak u solarijum se može svrstati u dio zavisnosti. Tijelo izgleda privlačnije, pa se odlučujete za sunčanje. Kada ljetu dođe kraj, kao da ne možete da se pomirite s činjenicom da vam je boja nestala, pa iz tog razloga sve češće odlazite u solarijum. Kako to postaje učestalo, koža postaje sve slabija i rijetko kada opstane u takvoj borbi.

Higijenski uslovi

Ukoliko imate neku posjekotinu, toplota u solarijumu može prouzrokovati razne bakterije. Obavezno pazite da solarijum u koji odlazite bude detaljno obrisan i dezinficiran prije vašeg ulaska.

POZITIVNE STRANE

Podstiče proizvodnju vitamina koji je vrlo važan za imunitet, ali i za naše psihičko stanje, a to je vitamin D.

Poboljšava stanja nečiste kože (akne, bubuljice)

Ako je vaša koža sklona kožnim bolestima poput gljivica, psorijaze i neurodermatitisa, onda se nemojte čuditi ako vam neki doktori preporuče sunčanje. No, to nikako ne podrazumijeva svakodnevno iscrpljivanje i gorenje kože, već minimalan boravak.

Niske doze UVB zračenja podstiču imuni sistem organizma.

Poboljšava cirkulaciju i prokrvljenost organizma

SAVJET PLUS

  • Osobama mlađim od 16 godina starosti i onima s tipom kože jedan nije preporučljivo sunčanje u solarijumu.
  • Nemojte se kupati ili tuširati neposredno prije sunčanja u solarijumu, jer upotreba sapuna i sličnih sredstava odstranjuje prirodne masnoće koje omogućavaju vašoj koži da sačuva potrebnu vlagu i elastičnost. Također, izbjegavajte tuširanje i dva sata nakon sunčanja.
  • Kada se istuširate, nanesite hidratantnu kremu i pijte što više tečnosti kako biste nahranili kožu.
  • Obavezno nosite veš kako biste zaštitili vrlo osjetljivo područje od štetnog zračenja.
  • Prije upotrebe uklonite s kože sve kozmetičke preparate, šminku i nakit. Nikako se ne sunčajte s puderom na licu, kako vam ne bi ostale fleke. Bilo bi dobro da prije samog odlaska uradite piling cijelog lica i tijela, da ne stavljate parfem, dezodorans niti kremu za tijelo.
  • Ukoliko imate problematičan madež većih dimenzija, prije sunčanja ga obavezno prekrijte debljim flasterom. Upotreba flastera važi i za sunčanje na suncu.
  • Neki lijekovi mogu biti kontraindicirani na UV zračenje. Pročitajte upustvo lijekova koje uzimate ili pitajte doktora za savjet. Osobe pod dejstvom droga i alkohola ne smiju koristiti solarijum.
  • Kada se sunčate obavezno stavite zaštitne UV naočale, jer UV zračenje može ozbiljno da ošteti očnu mrežnjaču.
  • Solarijum možete koristiti 50-60 puta godišnje i samo jednom dnevno.
  • Sunčanje u solarijumu pri prvim tretmanima ne smije da bude duže od pet do šest minuta.

ODREDITE TIP KOŽE

Prije odlaska u solarijum neophodno je da odredite svoj tip kože i prema njemu minutažu i učestalost sunčanja. Također, ta dužina se određuje i shodno tipu lampi koje su instalirane u solarijumu. Saberite poene i pogledajte rezultat.

TIP KOŽE 1 – Keltski tip: manje od 17 poena

Veoma osjetljiva koža. Zastupljena u Evropi kod približno dva posto populacije. Veoma svijetla koža s mnogo fleka, svjetlija kosa i oči. Koža teže dobija boju čak i s redovnim tretmanima na suncu ili u salonu. Osobama s ovim tipom kože se ne preporučuje sunčanje u solarijumu.

TIP KOŽE 2 – Svjetloputi Evropljanin: 17-25 poena

Osjetljiva koža. Zastupljena kod približno 12 posto evropskog stanovništva. Svijetla koža, ponekad s flekama, plava do smeđa kosa, plave, zelene ili sive oči.

TIP KOŽE 3 – Tamnoputi Evropljanin: 26-35 poena

Normalno osjetljiva koža. Zastupljena kod približno 78 posto evropske populacije, a najčešći je tip kože i kod nas. Čista, svijetlo smeđa koža, bez fleka, sive ili smeđe oči.

TIP KOŽE 4 – Mediteranski tip: 36-40 poena

Veoma otporna koža. Zastupljena kod oko osam posto evropskog stanovništva. Smeđa koža bez fleka, tamno smeđa ili crna kosa, tamne oči.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti