Summer talk: Pitali smo dizajnericu Aidu Korman

Piše: Redakcija

Lijepo vrijeme i visoke temperature često nam nameću modne dileme. Sigurno je da svi težimo tome da nam ono što nosimo bude udobno i lagano, no, znači li to istovremeno i da je moderno? Poznata bh. dizajnerica Aida Korman savjetuje šta nositi tokom toplih dana ljeta. 

 Koji je must have odjevni komad za ovo ljeto?

– Sarong, jer ovog ljeta dizajneri crpe inspiraciju u egzotičnoj indonezijskoj kulturi. To je jednostavan četverougaoni komad materijala, ručno oslikan, najčešće tehnikom „batik“,  u jarkim bojama. Može se nositi na razne načine, kao suknja, haljina, ogrtač i slično. Prikladan je kako za plažu tako i za šetnje po gradu.

 Kako izgleda Vaša savršena odjevna kombinacija za ljeto?

– Duga boho haljina ili kombinezon od laganog indonezijskog pamuka ili khadija, neodređenog oblika. To se može iskombinirati s pletenicama i velikim komadima  tribal nakita od prirodnih materijala, tačnije školjki, bisera i poludragog kamenja u kombinaciji sa drvetom. Na nogama se nose kožne ravne sandale s animal printom ili boho ravne sandale ukrašene raznobojnim tkanim trakicama, „pom-pom“ i metalnim privjescima.

 Kojim komadom nakita svaku odjevnu kombinaciju možemo „podići“ na viši nivo?

– To je unikatni craft nakit sa dizajnerskim potpisom. Ovog ljeta dizajneri inspiraciju crpe iz memoara prošlosti, te igre na plaži i nizanja školjki u lančiće i narukvice. No, otišli su i korak dalje od te dječije mašte, pa se isprepletene školjke i šarene perle kombiniraju sa detaljima koji uključuju barokne bisere ili onim u vidu sezonskog voća. Zbog svega toga imamo naušnice u obliku lubenice, klementine i višnje. Ove kolekcionarske i sentimentalne teme su toliko slatke da se poželite okititi od glave do pete. Uz sve to, odlično se kombiniraju s „tie-dye“ košuljama i dugim haljinama, kao i kožnim sandalama.

 Koje „modne zamke“ bismo trebali izbjegavati tokom toplih dana ljeta?

– Vreli ljetni dani zahtijevaju promjenu garderobe u ormaru. Odabir vrste tkanina je fundamentalan. Bez obzira na to da li se puno znojite ili ne, nošenje prozračne odjeće je obavezno, a pamuk i lan su lagani, mekani i prozračni. Khadi, ručno izrađena organska tkanina je prijateljski raspoložena prema koži i odličan je izbor za ljeto. Tkanine koje trebate izbjegavati su polyester i denim, koji se koristi za jeans. Polyester je tkanina otporna na vodu, te zadržava znoj i može biti vrlo neugodna, ali je najbolji izbor za kupaće kostime.

 Kako biti stylish i na plaži?

– Najbolji su dani na plaži, a prava odjeća ih čini još boljim. U kupaćem kostimu se morate osjećati samopouzdano i spremno, a treba vam biti i udobno. Vizir ili veliki šešir su must have, kao i statement ogrlica ili narukvica, posebno ukoliko se želite fotkati za Instagram. Također, bitan je izbor pravog peškira za plažu, kao i torbe. Šorc nosite uz gornji dio kupaćeg ili jednodijelni kupaći, a suknju ili sarog ukoliko pijete koktele u obližnjem baru. Ne zaboravite i velike tamne naočale, kao i ljetno štivo.

 Sestre Olsen kao inspracija

Najbolje obučene poznate osobe su Mary Kate i Ashley Olsen, američke dizajnerice i glumice. Njihov boho stil sa divljim kovrdžama i dugim hipi haljinama ukrašenim perlama jedinstven je i prepoznatljiv.

 Omiljeni ljetni koktel

„Es kelapa muda“, tačnije ledena kokosova voda, je moj odabir. Volim tropske voćne koktele ispunjene ledom, koji vode do zasjenjene verande s pogledom na okean ili na roof top u zalazak Sunca.

Ovog ljeta Aida bira…

 Ljeto i make-up

Ne šminkam se tokom ljeta. Koristim, eventualno, illuminator ili shiny ulje za lice i tijelo, kao i sjaj za usne.

Omiljena ljetna destinacija

Posljednjih nekoliko godina ljetujem na Kipru. Sviđa mi se jer je spoj Mediterana i Bliskog Istoka. On je svojevrstan „salad bowl“ koji vam dopušta da uronite u tursku i grčku kiparsku kulturu. Plaže su fantastične, bez obzira na to da li ste na turskoj ili grčkoj strani. Provoda ne manjka, naročito ne u Ayia Napi, a ambijent je internacionalan. Kuhinja je, također, odličan spoj mediteranske i bliskoistočne.

 Fotografiranje na odmoru

Volim da fotografiram, ali i da mene fotografiraju. Veći dio vremena provedem fotografirajući jer želim da zapamtim svaki momenat, posebno ako obilazim kulturno-historijske destinacije.

 Čitajte na plaži

Uz dobru knjigu ste na plaži ili bazenu uvijek u društvu. Romantični romani poput „The Wedding Party“ i „When We Left Cuba“ su moja preporuka jer su savršeni za opuštanje.

 Šta pokloniti klasičarima?

Lijepu i skupu olovku ili nalivpero.

Idealan poklon za vjenčanje

Definitivno neki fancy set,veliki i mali trolley za putovanje. Da bude živih boja kako bi se lako prepoznao na aerodromu, na traci za prtljag. Putovanja zbližavaju partnere i recept su za opstanak braka.

 Savršen poklon za mališane

Ručno rađene drvene mozgalice.

Pročitajte još