Najbolje s pariske sedmice mode: Kolekcije koje tjeraju da sanjarimo

Piše: Redakcija

Pariz ne samo da je „Grad svjetlosti“ i „Grad ljubavi“, već je i jedan od glavnih gradova modne industrije, iz kojeg redovno stižu brojni modni trendovi najplodnijih dizajnera koje vjerno pratimo. Kolekcije su često usmjerene na odraz vremena i tjeraju nas da sanjarimo. Donosimo vam kratki presjek najboljih kolekcija prikazanih na ovogodišnjem Paris Fashion Weeku za jesen 2020. godine.

Dizajner modne kuće „Louis Vuitton“ Nicolas Ghesquière svojom kolekcijom je najviše mislio na one koji njeguju retro stil. Skijaške jakne iz ’80-tih u kombinaciji sa trench kaputima iz ’70-tih i dječačkim ”teddy” stilom iz ’50-tih osmišljene su temeljito kroz moderan objektiv. Kako ističu iz ove modne kuće, cilj je dati karakteru prednost, jer na taj način baš svi možemo napisati svoju historiju. A to je zaista moderna ideja. Također, njegovim revijama možemo dodati i notu feminizma, jer biti ono što jesmo, bez osuđivanja, je srž svega.

Vladavina Karla Lagerfelda u Chanelu omogućila nam je putovanje u nepoznate dijelove svijeta. Osim posjeta umjetničkoj galeriji i Salzburgu, imali smo priliku posjetiti Capri na originalan način, ali i mnoge druge dijelove. No, Lagerfeldova nasljednica Virginie Viard uvijek je bila za nešto jednostavniju verziju. Kolekcija za jesen 2020. godine bila je njena oda jednostavnijem shvatanju modnih kombinacija, ali sa svježom perspektivom. Tako su klasične Chanel hlače, odijela i suknje osvanule u opuštenijoj varijanti. Kolekcija će kao i uvijek nuditi opcije za ljubitelje Chanela u svakom uzrastu. Osim toga, Virginia je ovaj put odabrala da publici prikaže kolekciju poput onih iz skupina djevojačkih bandi. Iako su mnogi komadi različiti i isticali su se nezavisno, kao dovoljno jaki komadi, Virginin cilj je bio pokazati kako su najmoćnije, šik i odvažne žene ipak jače zajedno.

Pierpaolo Piccioli zadržao je nešto više crne boje u svojim kombinacijama, ali nije zaboravio ni na neprevaziđenu crvenu boju na fantastičnom kožnom kaputu, ali i raskošne šljokice na haljinama do poda. Modni kritičari su saglasni; sve što je prikazao bilo je lijepo, ali i pomalo ozbiljno. Zanimljivo je da su njegove modne kombinacije nosili i transrodni modeli.

Na ovogodišnjoj Sedmici mode, dizajner kuće Balenciaga,  Demna Gvasalia osmislio je kolekciju koja je inspirirana njegovim djetinjstvom u pravoslavnoj crkvi u Gruziji, ali i katoličkim odgojem kuće u Španiji. Postavka cijele revije bila je na crnoj vodi, oči modela bile su uokvirene crvenom bojom, na licima su imali naočale kao zaštitu. Njegov zanimljivi pristup volumenu i obliku, još uvijek je prisutan na kaputima i haljinama. Ipak, nije sve bilo tako crno. Mračnu kolekciju osvježio je s čizmama roze boje, sjajnim kaputom od crvenog platna i još nekoliko detalja u različitim bojama.

Ostale prestižne modne kuće ovoga puta nisu se toliko isticale, te su zadržale svoje oduvijek posebne ideje sa različitim varijacijama na temu. Ostaje da vidimo koliko će pustiti mašti na volju i osmisliti nešto što nikad do sada niko od nas nije imao priliku vidjeti.

 

Pročitajte još