Neobična izložba radova Ljiljane Majkić na čiji dizajn niko ne ostaje ravnodušan

Piše: Mirela Kukan

Od 25. augusta do 15. septembra u sarajevskoj Galeriji Collegium artisticum upriličena je izložba “Architouch” istaknute samostalne umjetnice Ljiljane Majkić. Riječ je o objedinjenim radovima njenih ciklusa i kolekcija radova nastalih tokom posljednjih deset godina, a njihova neobičnost oslikava se u spoju mode, arhitekture i umjetnosti. Na njihov dizajn niko ne ostaje ravnodušan.

Inače, radovi Ljiljane Majkić prezentirani su na nizu modnih manifestacija i izložbi na domaćoj, regionalnoj i internacionalnoj sceni. Autorica je neopterećena modnim svjetskim trendovima i stoga otjelotvoruje svoju viziju i ideju kroz zaigranost, eksperimentalni pristup kreiranju, tretiranju tekstila i savremenog odijevanja, te kroz specifično prožimanje mode, modnog dizajna, arhitekture i umjetnosti.

U atraktivnoj postavci, koju je osmislila grafička dizajnerica Mila Melank, ujedno i autorica vizuelnog identiteta, kataloga i plakata, u saradnji sa kustosicom Sanelom Nuhanović i samom autoricom, izloženo je 40 unikatnih komada, kao i 33 fotografije Vanje Lisac i tri fotografije Almina Zrne. O kakvoj se izložbi radi pogledajte u našoj galeriji.

 

Modeli na fotografijama su bile harizmatične Marija Šuković, Tea Pokrajčić, Sara Josipović, Nina Kafedžić i Merima Ramadanović-Krajčin.

Ognjenka Finci, profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, u uvodnom tekstu kataloga izložbe, ističe da bi se “koncept odjevnih predmeta Ljiljane Majkić mogao čitati kao kombiniranje osnovnih likovnih elemenata, kvadrata, kruga i trokuta.

– Ali to kombiniranje nije doslovno. Evidentno je transformiranje bazičnih elemenata konstrukcije i traženje optimalnih rješenja organizacije geometrijski i organski oblikovanih dijelova u harmoničnu cjelinu. U kreativnom postupku autorica poseže za abecedarijem, od arhetipa, racionalnih, strogih linija do intuitivnog poigravanja koje se temelji na njenom doživljaju svijeta koji bi mogli nazvati “cjelovitost u nedovršenosti”. U tom kontekstu ona razbija prvotnu strogost svoga likovnog iskaza, i boji ga bojama radosti svojih likovnih snoviđenja. Ona se u stvari igra i ostavlja uvijek dovoljno prostora intuiciji da korigira racionalno u njenoj kreaciji, često uz duhovite intervencije. Šta je konstanta koja je prisutna u ovim radovima? To je kreativna i inovativna konstrukcija odjevnog predmeta i to je ono što ga odvaja od onoga što je danas Fast Fashion – potcrtala je ugledna profesorica Ognjenka Finci.

Modna dizajnerica Ljiljana Majkić odazvala se pozivu kustosice Nuhanović da u Collegium artisticumu predstavi radove, a posebnost tih prostora za nju leži i u činjenici da je tu imala i svoja prva samostalna predstavljanja. Među njima je i multimedijalna izložba “Dress Your Dreams“/“Obuci svoje snove“ iz 2013. godine, koja je pružila uvid u koncept i pristup koji autorica dosljedno primjenjuje u svom radu.

Kao članica Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine (ULUPUBIH) i Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) aktivno i redovno učestvuje u programima i projektima Udruženja, a njeni radovi su više puta nagrađivani na selektivnim kolektivnim izložbama, među kojima je prestižna nagrada Grand Prix na izložbi Collegium artisticum 2012. godine.

Majkić u izjavi za „Azru“ posebno naglašava zasluge Mile Melank, grafičke dizajnerice koja je radila vizuelni identitet, odnosno plakat postavku.

-Radila je kao da se radi o njenoj izložbi. Isto tako i kustosica Sanela Nuhanović. Tehničku postavku je radio Jasmin Osmanković koji je bio na odmoru kad je postavljana moja prva samostalna izlozba u Collegiumu, kako kaže, jedna od tri koje on nije postavljao. Zato je želio da ova bude najbolja. Rezultat vidite i sami, zahvaljujući timskom radu ovaj projekat je uspio. Vanja Lisac može komotno prisvojiti dio ove izložbe, jer je napravila fantastične fotografije – kaže nam Majkić

Osim Collegium artisticuma kao organizatora izložbe “Architouch”, zasluge za realizaciju projekta u  finansijskom smislu nosi Fondacija za muzičku, scensku i likovnu umjetnost Sarajevo Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH (ULUPUBIH) i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti