U ateljeu Mirsade Bulić-Čalaković, u Novom Pazaru, odvija se prava modna bajka

Piše: Adela Kukic

S obzirom na to da sam diplomirana dizajnerica tekstila i odjeće, to je pojačalo moju ljubav prema dizajnu, koju prenosim na rad sa studentima i u svom ateljeu. Najtraženiji su ručno rađeni kaftani. Najveća podrška su mi suprug i djeca

U ateljeu Mirsade Bulić-Čalaković (51), u Novom Pazaru, odvija se prava modna bajka.  Nakon što je diplomirala dizajn tekstila i odjeće, odlučila se za master studij slikarstva. Modom i dizajnom se bavi 37 godina, a kao profesorica na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru svoje znanje nesebično prenosi na nove generacije.

Za “Azru” govori o svojim kreacijama, modi, dizajnu, ali ističe i da je uz sve poslovne uspjehe supruga, majka troje djece i ponosna nana unučice Zejne.

Kako je kazala, potječe iz ugledne i patrijarhalne porodice, koja joj je uvijek bila najveća moralna podrška, gdje je naučila da vrjednuje običaje i tradiciju.

Koliko dugo se bavite modnim dizajnom, jeste li oduvijek znali da je taj poziv za Vas?

– Radim od svoje 13. godine. Modom i dizajnom se bavim 37 godina. Još od djetinjstva moj san su bili moda i dizajn. S obzirom na to da sam diplomirana dizajnerica tekstila i odjeće, to je pojačalo moju ljubav prema dizajnu, koju prenosim na rad sa studentima i u svom ateljeu.

Kakvoj ženi su namijenjeni Vaši modeli?

– Svim generacijama, bez obzira na to da li je bogata ili ne. Nose se u najsvečanijim prilikama, moji modeli predstavljaju sinonim za luksuz, raskoš i eleganciju. Potječem iz Sandžaka, odnosno iz Novog Pazara, koji jednim dijelom predstavlja historiju i prošlost, a drugim preskače u moderno, gdje se poštuju običaj i tradicija, te u tom prelamanju između starog i novog uvijek iskače neka inspiracija.

Šta je trenutno najtraženije?

– Moda je zanimljiva zato što govori o društvu u kojem živimo. S druge strane, ona je primijenjena umjetnost i, ako je posmatramo kao takvu, ona je elitistička. Najtraženiji su ručno rađeni kaftani. Kaftani su priča za sebe i prave se od svih materijala, od pamučnih do svilenih, jednobojnih, šarenih do jakog spektra boja. Tradicionalna kultura predstavlja riznicu kulturnog blaga koje treba sačuvati od zaborava, a žena u društvu ima važnu ulogu u njenom očuvanju.

Koje poznate ličnosti su nosile Vaše kreacije?

– Moje kreacije se nose diljem svijeta. Isključivo ih nose nevjeste, odnosno mlade za šerijatska vjenčanja na svojim svadbama i svim bitnim događajima. Radila sam reviju za Miss turizma Srbije i u planu je bilo da učestvujem za Miss svijeta, ali s obzirom na situaciju s Covidom planovi su odgođeni.

Na koji način spajate tradicionalne i moderne motive?

– Kolekcije se odlikuju svedenim dizajnom koji je napravljen od ručno rađene čipke, svile, satena, muslina, Swarovski kristala, bisera… S obzirom na to da radim isključivo unikatne modele, bez kvalitetnog materijala, razrađene ideje i dizajna nemoguće je odraditi dobru kolekciju.

Mirsada s najmlađim sinom Darisom

Imate kćerku i dva sina. Čime se oni bave i da li ijedno od njih želi krenuti Vašim stopama?

– Kćerka Nerma Agušević je udata. Ima kćerku Zejnu. Diplomirana je profesorica pedagogije, ali od ranog djetinjstva iskazuje talent prema dizajnu. Stariji sin Fuad, ako Bog da, u septembru će diplomirati na Odsjeku za dizajn. On je moja velika podrška i pomoć u poslu. Mlađi sin Daris učenik je šestog razreda, a prema potrebi i on bude od pomoći u ateljeu.

Kako izgleda Vaš radni dan i koliko traje?

– Moj radni dan najčešće počinje poslije sabah-namaza. Prva sam koja odlazi u atelje, gdje počinje priprema i raspodjela poslova saradnicima. Najčešće se završava do akšama. Ulaže se veliki napor i trud, ali velika ljubav prema dizajnu učini da se svaki napor brzo zaboravi.

Koliko je značajna podrška porodice i supruga jednoj ženi koja se ostvaruje u profesionalnom smislu?

– Najveća podrška su mi suprug i djeca. Oni su moj oslonac. Bez njihove podrške, pomoći i razumijevanja teško bih postigla sadašnje rezultate.

Koliko traje proces nastanka jedne haljine?

– Od inspiracije do realizacije jedne ručno rađene haljine, kaftana ili nekog drugog odjevnog predmeta proces je dug. Potrebno je od 15 dana do dva mjeseca da dođe od  ideje do realizacije.

Šta Vas motivira?

– Moja porodica je moja vječita inspiracija, uz želju za postizanjem što većih uspjeha. Ljubav i vjera porodičnog doma je odskočna daska za uspjeh.

Da li su u današnjem, užurbanom, vremenu žene više ili manje okrenute haljinama i tom elegantnom stilu?

– Da, čak i mladi, koji su potpuno imuni na historijske trendove, predrasude i izazove koje nosi svijet mode sve više se vraćaju tradiciji.

Šta Vi najviše volite da nosite?

– S obzirom na to da radim unikatne modele, najčešće volim da nosim svoje kreacije, koje su ženstvene i elegantne.

Imate li prilikom kreiranja zamišljenu ženu koja će nositi Vašu haljinu?

– Moje haljine su isključivo namjenski rađene kreacije za posebne klijente. Malo prostora mi ostaje da bih unaprijed mogla da odradim neku kreaciju.

Koji su Vam planovi u narednom periodu, predstoji li učešće na nekoj reviji?

– Učestvovala sam u više samostalnih i grupnih modnih revija, te grupnih izložbi slikarstva, od kojih bih izdvojila reviju na 33. Fashion Selectionu, koja je mnoge ostavila bez daha, a o čemu svjedoče ovacije koje su izazvale manekenke u prelijepim kaftanima. Planiram da i dalje učestvujem u samostalnim i grupnim revijama, ali ne znam kako i koliko će ih biti realizirano zbog situacije u svijetu s Covidom.

Pročitajte još