Novi trendovi iz svijeta mode

Piše: Z.T.

Manolo Blahnik: 50 godina mode obilježeno zlatnom kolekcijom

Ako neki dizajner cipela ima Midasov dodir, to je Manolo Blahnik. Otkako je počeo 1971., postavio je zlatni standard, a sada svoju 50-godišnju karijeru obilježava zlatnom kolekcijom. Njegova kolekcija sastoji se od različite obuće, poput salonki, sandala, baletanki i papuča. Ime Manola Blahnika u osnovi je sinonim za luksuznu žensku obuću. Osim što se javlja na ekranu kao cipela Carrie Bradshaw iz  „Sex and the City“, londonski brend također je godinama nezaobilazna stvar u ormaru svake dobro odjevene žene.

 

 

Zašto je Proenza Schouler PS1 prava torba za posao

Komad s đavolskim stavom – krilatica koja najbolje opisuje izgled ove torbe. PS1 torba osmišljena je tako da ponajviše bude funkcionalna, a da ne bude previše strukturirana ili uglasta. PS1 je napravljena od debele kože koja može podnijeti svakodnevnu upotrebu. Naravno, tu je i komponenta nostalgije. Torba prikazuje jednu posebnu estetiku izgleda kraja 2000-ih.

 

 

Novi crop topovi vladaju modnim pistama

Crop tops trend je već koji određeno vrijeme hara street style lookovima, ali i modnim pistama. Ovog puta, neobični krojevi ovih komada javili su se i postali viralan trend. Od crop topova u kolekciji „Miu Miu“ za proljeće 2022. do komada s dugmićima kod Jacquemusa iz kolekcije jesen 2021., novi trend crop topova živi svoj život i kod dječaka.

 

Muške baletanke

Dok klasične baletanke za žene postoje od 1940-ih, ideja da ih muškarci nose još je donekle nova. Iako su modni kreatori već ranije predstavljali non-genedered odjeću i obuću, muške baletanke posebnu pažnju su privukle u proteklih nekoliko sezona, kao i ove sezone. Trenutno se u prodaji mogu naći modeli „Maison Margiela“, „Hereu Studio“ i „Farfetch“.

 

Novi trend najružnijih cipela

Mada na tržištu postoji obuća koja se smatra najružnijom, „Balenciaga“ je svoju ružnu obuću pretvorila u trend. „Balenciaga“ je uzela ideju „Vibram FiveFingers“ i transformirala ih u pete. Francuska modna kuća također je kreirala tenisice kao čarape s čvrstim, zdepastim džonom koje podsjećaju na obuću za istraživanje Marsa.

 

Torbice od čipke, mozaika i koralja

Silvia Venturini Fendi predstavila je sada već kultnu „Fendi Baguette“ torbicu, a kako bi je učinila još ekskluzivnijom te proslavila raznolikost i vještinu italijanskih obrtnika, pozvala je njih 20 iz različitih pokrajina da izrade svoju verziju ‘baguettice’. Od Veneta do Sardinije, obrtnici su pokazali svoje umijeće: čipkarstvo, tkanje, filigran, ručno izvedeni mozaici, oblikovanje koralja i obrada kože samo su neke od tehnika koje su baštinici starih vještina koristili kako bi reinterpretirali dobro poznati dizajn.

 

 

 

 

Pročitajte još