Povratak tradiciji: Odjeća u etno stilu

Piše: Z.T.

Tradicija nam svakodnevno određuje način života, bili mi toga svjesni ili ne. Neke stvari su ostavljene daleko u prošlosti, dok se druge, tradicionalne, itekako njeguju. Iako se umrtvljena tradicija može oživjeti na mnoge načine, jedan od njih je povratak tradicije na modne piste, ali i u naše ormare. Etno motivi u ormaru moderne žene postaju popularni u svojoj osebujnosti, ali i demonstraciji slobode. Spoj tradicije i savremenog, jednostavnih linija i prekrasnog rada na materijalima modni je imperativ mnogih dizajnera, koji upravo u historiji crpe inspiraciju za svoje kreacije. Tako funkcionira visoka, ali i street style moda, a i jedna i druga otkrivaju prekrasne komade kojima je teško odrediti godište – jesu li naslijeđe ili savremeni komad.

Turbani

Odavno su se otrgli s glava tamnoputih afričkih i azijskih ljepotica, pa i vladara njihovih država, te počeli da krase dame i u svjetskim prijestonicama mode. Pomalo je komplicirano da se naprave onako kako stara pravila nalažu, od tkanine duge čak i deset metara, pa se opet pribjeglo staroj poslovici da su pravila tu da se krše. Možete da ih sačinite od dugih i širokih materijala, čak i od velikih marama koje ćete presaviti, pa se poigrati vezivanjem tog trougla. Ili, ako žurite, dizajneri su vam prekratili muke i kreirali turbane koje je dovoljno samo da, poput kape, stavite na glavu.

 

Pončo

Pončo, poznati odjevni predmet bez rukava s nešivenim stranama i prostorom za prolazak glave, porijeklom je s južnoameričkih Anda. Također je vrlo važna kulturna ikona za neke autohtone ljude. Jedna od tih autohtonih populacija činila je najveću skupinu Indijanaca u Južnoj Americi, koja je početkom 21. vijeka iznosila gotovo 1,5 milion. Danas, pončo je jedan od najzastupljenijih modnih komada, koji, osim što izgleda elegantno i udobno, štiti od hladnoće.

Kaput

Tradicionalni element odjeće je odjevni komad maksi dužine. U posljednje vrijeme često nailazimo na neobične i zanimljive kapute. Riječ je o etno kaputima koji svojim ukrasima i vezom odskaču od standardnog kaputa ravnog kroja. Za ovakvu vrstu kaputa karakteristična je upotreba gustih prirodnih materijala bez podstave – vune, pamuka i drugih. Boje i šare variraju od mjesta odakle potječe takva vrsta etno kaputa. Pretežno ovakvi kaputi imaju i zašivene kapuljače.

 

 

Čizme

Čizme koje na sebi imaju dašak tradicionalnog pretežno su gležnjače ili čizme do pola lista. Za njih je karakterističan materijal koža, na kojem se kasnije vezu različiti uzorci. Neki od ovih modela čizama mogu imati i rese, što umnogome podsjeća na tradiciju i kulturu Indijanaca. Godinama su među popularnim modelima bile i „kaubojke“, nastale iz tradicije Sjeverne Amerike.

Torbe

Kao i čizme, torbe koje su nastale uzorom na tradiciju, najčešće se izrađuju od kože s izvezenim uzorcima i resama. Oblikom mogu varirati, ali nikada nisu premale niti prevelike. Ručke na torbama izrađene su od istog materijala kao i sama torba.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti