Muškarci i sakoi: Misterija posljednjeg dugmeta

Piše: Redakcija

Svima je dobro poznato pravilo koje nalaže da muškarci nikada ne zakopčavaju drugo dugme na sakou. Kada ustanu, zakopčaju prvo dugme, no nikada ne i ono drugo. Jeste li se ikada upitali zbog čega je to tako? Ako ne služi svrsi, zbog čega uopće postoji drugo dugme na sakou?

Postoji nekoliko teorija koje objašnjavaju ovu modnu zagonetku. Legenda kaže da je britanski kralj Edward VII imao pozamašan apetit te mu je njegov sako vremenom postao pretijesan. Kao rješenje problema kralj je prestao koristiti zadnje dugme koje više nije mogao zakopčati, a podanici su, ne želeći uvrijediti svog kralja, nastavili slijediti ovaj trend koji se zadržao sve do danas.

Druga teorija zasluge daje kicošima, odnosno muškarcima koji su u svoje vrijeme posvećivali veliku pažnju dotjeranom izgledu. Oni su željeli istaknuti slojeve odjeće koju su nosili ispod odijela te su zbog toga držali otkopčano zadnje dugme sakoa. Jedna od teorija je i da se zadnje dugme nosilo otkopčano zbog ugodnijeg osjećaja za vrijeme jahanja u sakou.

Ipak, od svih teorija, modni direktor magazina GQ Robert Johnson ističe kako mu je daleko najdraža ona o kralju Ewvardu, dodajući za Huffington Post da ”ne postoji ništa čudnije od kraljevske etikete”.

Danas muški sakoi obično imaju dva ili tri dugmeta, dok su neki rađeni i s jednim. Pravilo ”ponekad, uvijek, nikad” nalaže da se sakoi s tri dugmeta nose na način da se prvo dugme ponekad zakopča, drugo dugme uvijek, a treće nikada. Na sakou s dva dugmeta pravilo nalaže da se prvo dugme obavezno kopča, dok se zadnje uvijek drži otkopčano.

Bilo da je Edward VII zaslužan za ovaj trend ili ne, današnji sakoi krojeni su tako da bi pristajali uz tijelo bez potrebe za kopčanjem zadnjeg dugmeta, čineći ih dovoljno uskim i strukiranim na pogled.

”Popušta napetost koju osjećamo kada nosimo sako”, objasnio je Clive Dilnot, profesor studija dizajna na Univerzietu The New School, zbog čega muškarci imaju naviku držati zadnje dugme otkopčano.

Mnogi muškarci u današnje vrijeme radije nose u potpunosti raskopčan sako. U modnom bontonu, kada je u pitanju primjereno odijevanje i pristup odjeći, poznato je pravilo da muškarci prije nego što sjednu trebaju otkopčati sako kako ne bi povlačili ili oštetili materijal.

Izvor: Avaz.ba

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti