Nakon vjenčanja: Ovo su modna pravila kojih se Meghan Markle mora pridržavati

Piše: Redakcija
Svjetska javnost gotovo svakodnevno svjedoči formalnim pojavljivanjima članova kraljevske porodice na različitim događanjima, a kako bi svaki put izgledali besprijekorno, podliježu strogim modnim pravilima koja neće zaobići ni novu članicu Meghan Markle

Šta na Meghan Markle više nikad nećemo vidjeti, javnosti je otkrila stručnjakinja na polju kraljevskog kodeksa oblačenja.

Crnina je zabranjena, osim ako ste britanska princeza Diana

Nemojte očekivati da ćete članove kraljevske porodice uskoro vidjeti u crnini.

– U kraljevskoj porodici, kada je riječ o crnim odjevnim kombinacijama, vrijedi pravilo da su rezervirane isključivo za iskazivanje žaljenja iako ih je britanska princeza Diana znala nositi u večernjim prilikama, kao i vojvotkinja od Cambridgea Kate Middleton – objašnjava stručnjakinja za kraljevski kodeks oblačenja u Britaniji, Alexandra Messervy.

Kate Middleton

Kate Middleton

– Primijetila sam da je Meghan Markle na dnevnim događanjima odlučila zaobići navedeno pravilo, no u modernim vremenima ne smatram spornim nošenje crnih odjevnih kombinacija iako se, u kraljevskom smislu, odabiru u vremenima žaljenja.

Tokom međunarodnih posjeta iskazivanje modne počasti zemlji domaćinu je obavezno

Nošenje odjevnih komada s potpisom domaćeg dizajnera ili isticanje boje koja simbolizira pojedinu zemlju česta je praksa članova kraljevske porodice na međunarodnim turnejama.

– Članovi kraljevske porodice često se trude modno ugoditi zemljama domaćinima na način da svoja formalna izdanja oplemene detaljima poput ptice, cvijeta ili bojom koja najbolje opisuje zemlju koju posjećuju. Britanska princeza Diana i Kate Middleton u tome su bile briljantne –  ističe stručnjakinja.

Uobičajena pravila se uvijek primjenjuju

– Odabir suknje dovoljno jednostavne za hodanje, hlača koje su prvenstveno namijenjene casual događanjima, šešira koji ne skriva previše lica kako bi ga javnost mogla vidjeti i cipele koje su dovoljno udobne da je u njima moguće satima stajati – samo su neka od pravila kojih se članice kraljevske porodice moraju držati i tradicionalno ih se trude poštovati –  ističe.

Izražajne boje su potrebne

Članovi kraljevske porodice, a posebno kraljica, moraju nositi odjevne kombinacije u bojama da bi ih javnost s lakoćom uočila u gužvi, a ovo modno pravilo koje ulazi u kraljevski kodeks oblačenja ujedno je praktična mjera sigurnosti.

Kraljica Elizabeta

Hulahupke u boji kože nisu uslov

Uprkos brojnim medijskim napisima da su hulahupke u boji kože modno pravilo naređeno od same kraljice Elizabete, stručnjakinja Alexandra Messervy kaže kako navedeno jednostavno nije tačno te da se više odnosi na samu odjevnu kombinaciju nego na modnu tradiciju u britanskoj kraljevskoj porodici.

– Ne, to uistinu nije tačno. Članice kraljevske porodice imaju slobodu odabira hulahupki u boji kakvu same žele, no praksa je pokazala da hulahupke u neutralnoj boji kože najbolje funkcioniraju s odjećom. Mislim da posljednjih godina odabiru nude hulahupke zato što su postale znatno moderniji odabir, a gole noge postale su neprihvatljive.

Starije članice britanske kraljevske porodice ne nose hlače na službenim događanjima

Gotovo nikad nećete ugledati starije članice kraljevske porodice u hlačama ili odijelu s hlačama na službenim događanjima, iako su dame poput vojvotkinje od Gloucestera i kraljevske princeze Anne ovo pravilo nekoliko puta uspješno zaobišle, kao i Meghan Markle.

Kraljevsko ponašanje jednako je važno kao i odjeća u kojoj se javno pojavljuju

Kada fanovi kraljevske porodice, rojalisti, pokušavaju vidjeti neke od članova kraljevske porodice, to često uključuje višesatno stajanje uz nepovoljne vremenske uslove. Za kraljevsku je porodicu biti veseo i dobro obučen čin poštivanja tog napora.

– Članovi kraljevske porodice moraju izgledati pamtljivo, a to je način pohvaljivanja onih koji su satima stajali i strpljivo čekali njihov dolazak, donirali u dobrotvorne svrhe ili neumorno radili na događanju u kojem sudjeluje kraljevska porodica.

Namjerno favoriziranje britanskih dizajnera

– Smatram da članovi kraljevske porodice gdje god je moguće ističu rad britanskih modnih dizajnera, što nužno nije loše. Mlađi članovi kraljevske porodice trude se pronaći inovativne načine isticanja još uvijek nedovoljno poznatih modnih talenata, kao što je nekoć bio slučaj s dizajnericom Vivien Sheriff i Jane Taylor. Diana i Camilla su učinile izvrsnu uslugu britanskoj modnoj industriji koju nastavljaju njegovati mlađe kraljevske generacije – kaže Messervy.

Odjevni komadi bez rukava i prekratke haljine su nedopustivi

Članice britanske kraljevske porodice nemaju običaj nositi haljine bez rukava ili odjevne komade poput suknji i haljina koje su prekratke jer su nezgodne za to da bi se u njima sjedilo ili sagnulo u javnosti.

Tkanine su pažljivo odabrane

Svaki komad namijenjen nošenju tokom kraljevskih posjeta odabran je s velikom pažnjom, a posebna pažnja posvećuje se tipu materijala koji se koristi za izradu odjeće.

– Skrb o kraljevskoj garderobi je vrlo važna, a kraljevsko osoblje čini nevjerovatan posao – priznaje Messervy, ističući da noviji modni dizajneri ponekad zaboravljaju koliko odjeća koju će nositi članovi kraljevske porodice mora biti ‘dugotrajna’.

Najčešće odabiru odjevne komade stvorene od svile koja pomaže porodici da djeluje besprijekorno prilikom fotografiranja iz različitih uglova.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti