Pravo je vrijeme za baklavu s orasima i višnjama

Piše: Redakcija

Finoj i bogatoj slastici rijetko kada možemo odoljeti, pa čak ni u toplijim ljetnim mjesecima. Iako su posljednjih dana temperature nešto niže, još uvijek se nalazimo u periodu ljeta. Uprkos tome, kad smo naišli na recept za baklavu s orasima i višnjama, znali smo da je želimo probati, neovisno o tome što bismo možda trebali razmišljati o nečem laganijem. Domaćica nas ni ovog puta nije iznevjerila, a o čemu se tačno radi, provjerite u nastavku!

Sastojci:
  • 1 pakovanje kora za pite i savijače
  • 2 čaše jogurta
  • 1 čaša šećera
  • 1 čaša ulja
  • 1 čaša mineralne
  • jaja
  • 1 vanili šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 g mljevenih oraha
  • 100 g sjeckanih oraha
  • oko 500 g višanja
  • 3 čaše vode
  • 2, 5 čaše šećera
Priprema
  1. Rernu zagrijte na 180 C, a veliku tepsiju od rerne ili neku sličnu nauljite i pripremite za slaganje baklave.

  2. U jednoj posudi izmiksajte jogurt, šećer, ulje, mineralnu, jaja, prašak za pecivo i mljevene orahe.

  3. U tepsiju stavite jednu koru – premažite ju smjesom (u tanjem sloju, ne predebelo). Kada dođete do sredine slaganja (izbrojite kore pa otprlike procijenite) premažite smjesom i po smjesi pospite grubo sjeckane orahe. Zatim ponovno stavite koru, premažite pa u ovaj red složite višnje.

  4. Dalje nastavite slagati dok ne potrošite kore.

  5. Zadnju koru ne mažite.

  6. Izrežite baklavu u kocke ili rombove.

  7. Stavite da se peče oko 30 minuta.

  8. Vruću baklavu zalijte preljevom koji ćete pripremiti tako da u loncu skuhate vodu i šećer dok se ne otope.

  9. Na baklavu možete staviti nešto teže kako bi vam kore bile ravne – stavite jednu tepsiju na kolač te ju malo napunite vodom. Tepsiju s vodom možete maknuti nakon 10ak minuta.

Pročitajte još