Ideja za nedjeljni ručak: Ukusna jela s patlidžanom

Piše: Redakcija

Sezona svježeg povrća je pri kraju, zato treba iskoristiti posljednje vruće dane za jela sa svježim okusima. Iako su gorki, patlidžani spadaju u miljenike ljeta, razna jela od musaka, pohovanih i punjenih patlidžana, namaza, ajvara… Ovo povrće sjajne ljubičaste boje odličnog je okusa i različito se kombinira ovisno o zemlji: u Grčkoj ga vole slagati u musake, u Italiji ga prave sa sirevima, a Francuzi vole variva

Rolovani patlidžan

Sastojci:

  • 4 kašike limunovog soka
  • 5 kašika maslinovog ulja
  • so, biber
  • 1 kašika nasjeckanog peršuna
  • 2 srednja plava patlidžana
  • 100 g feta sira
  • 4 kašike jogurta
  • 1 kašika krem sira

Priprema:

  1. Pomiješajte limunov sok, ulje, so i biber. Očišćeni patlidžan narežite na ploške. Premažite ploške marinadom, poklopite i ostavite sat vremena da odstoji.
  2. Razmrvite fetu pa je pomiješajte s jogurtom i krem sirom. U grill-tavi zagrijte ulje pa pržite ploške patlidžana s obje strane.
  3. Vadite ih na papirni ubrus da se ocijede od suvišne masnoće, a kada se ohlade, premažite ih filom od sira i umotajte. Na kraju pospite sjeckanim peršunom.

 

Ljuti patlidžan

Sastojci:

  • 2 patlidžana
  • 60 g luka
  • 2 čehna bijelog luka
  • 50 ml ulja
  • 1 kašičica nasjeckane ljute papričice
  • 2 kašičice sojinog umaka
  • 1 kašičica gustina
  • 1 kašičica sezamovog ulja
  • 1 kašičica biljnog začina

 

Priprema:

  1. Patlidžane operite, ogulite i narežite na kockice. Luk i bijeli luk nasjeckajte. Na zagrijanom ulju propržite patlidžane, malo posolite, izvadite ih iz tave i stavite na toplo mjesto.
  2. Na istoj masnoći kratko propržite luk, bijeli luk, ljutu papričicu, vratite propržene patlidžane, dodajte sojin umak i sezamovo ulje.
  3. Gustin i biljni začin pomiješajte s malo vode, umiješajte patlidžane i kratko prokuhajte.

 

Musaka

Sastojci:

  • 3 veća patlidžana
  • 3 jaja
  • 1 šolja brašna
  • 500 g mljevenog mesa
  • 1 glavica luka
  • 1 paprika
  • 1 paradajz
  • so
  • biber
  • mješavina začina
  • bijeli luk
  • peršun ili origano

Priprema:

  1. Ogulite patlidžan i isijecite na kriške. Posolite i prelijte vodom, pa ostavite da stoje 10-tak minuta. Zatim procijedite i začinite mješavinom začina. Umutite tri jajeta. Svaku krišku patlidžana uvaljajte u brašno, pa u umućena jaja. Pržite u vrelom ulju, dok ne porumene s obje strane.
  2. Na malo ulja ispržite glavicu sitno isjeckanog luka, dodajte i sitno sjeckanu papriku, zatim i meso. Kad meso bude prženo, dodajte sitno sjeckan, oljušteni paradajz, mješavinu začina, so, biber i po želji ostale začine. Još kratko dinstajte, pa sklonite s vatre. U vatrostalni pleh poredajte red pohovanih patlidžana, pa preko staviti polovinu smjese od mesa i povrća.
  3. Prekrijte drugim slojem patlidžana, pa preko stavite ostatak smjese od mesa. Prekrijte još jednim redom patlidžana. Umutite jaja i pavlaku, začinite po želji, pa prelijte preko. Pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni, oko 20 minuta dok ne porumeni. Ako želite preko možete dodati rendani sir ili vrhnje.

Pročitajte još