Sezona je crvenih paprika, a mi vam donosimo jednostavan recept kako da ih pripremite za zimnicu. Ono što možda niste znali o paprikama jeste da su bogate hranjivim sastojcima i mineralima, vitaminima C, A i E, koji su našem organizmu potrebni za pravilno funkcionisanje. Paprike također jačaju imunitet, štite srce i sprečavaju pojavu raka, ubrzavaju metaboliza, često su protiv bolova, stresa, za blistavu kožu i štite od sunca.
Recept za pečene paprike u tegli:
Sastojci:
- Crvene paprike
- Bijeli luk
- So
- Ulje
- Sirće
Priprema:
Očistite paprike i u svaku stavite po kašikicu soli, te ih redajte u pleh. Stavite ih u zagrijanu rernu oko 10 minuta. Ostaviti ih malo da se ohlade. U zdjelu stavite isjeckani bijeli luk i prelijte ga uljem i sirćetom. Paprike redajte u teglu i prelijte mješavinom bijelog luka i sirćeta, pa ponavljajte postupak sve dok vam ne nestane sastojaka. Pritisnite paprike u tegli i ostavite da odstoji, ali bez poklapanja. Kada puste vodu samo ih iscjedite i zatvorite teglu.