Jeste li probali ukusni kolač od mrkve?

Piše: Redakcija

Potrebno:

250 gr mrkve

70 gr šećera

100 ml ulja

60 ml soka od narandže

2 kašike narandžine kore

125 gr pšeničnog brašna

1 kašika mljevenog cimeta

1 kašika praška za pecivo

Prstohvat sode bikarbone

Prstohvat soli

60 gr oraha

Za glazuru:

Pola šolje šećera u prahu

Kašika i po soka od narandže

Pola kašike ekstrakta vanile

 

Priprema:

Ogulite i sitno izrendajte mrkvu te je pomiješajte sa šećerom, uljem, narandžinim sokom i rendanom koricom narandže. U drugu posudu dobro pomiješajte brašno, cimet, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.

Na suhoj tepsiji lagano tostirajte orahe, a nakon što se ohlade, nasjeckajte ih na manje komadiće. U smjesu umiješajte suhe sastojake te ih promiješajte tek toliko da se sastojci povežu. Potom umiješajte i sjeckane tostirane orahe. Dobijenu smjesu izlijte u kalup za pečenje obložen masnim papirom te pecite na 180°C 30-40 minuta.

Dok se kolač peče, pripremite glazuru tako da u šećer u prahu umiješajte sok od narandže i ekstrakt vanilije. Kad se kolač malo ohladi, prelijte ga glazurom.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti