Sezona je bundava a vi sada imate priliku da pripremite neobičan hljeb i to od bundave. Recept je dosta jednostavan, a prilikom pečenja cijela kuća miriše na jesen. Ovo je odlična zamjena za klasični hljeb a nekome posluži i kao kolač. Mekan, sočan i začinjen ubrzo će postati vaš omiljeni hljeb u toku jeseni.
Sastojci:
2 jaja
50 ml maslinovog ulja
50 ml meda
100 g pirea od bundave
2 kašike zgnječene banane
smeđi šećer
prstohvat soli
2 kašike praška za pecivo
cimet
pola šoljice vode
šoljica zobenih pahuljica
100 g bademovog brašna
250 g brašna
Priprema:
Zagrijte šporet na 180 stepeni i namastite kalup za hljeb. Pomiješajte jaja s bundavom, bananom, medom i maslinovim uljem. Dodajte šećer, prašak za pecivo, so, cimet i pomiješajte, Zatim ubacite zobene pahuljice, brašno i bademovo brašno. Pecite hljeb 40 minuta, a kada je gotov izvadite ga iz kalupa i postavite na mrežu da se hladi.