Dobra hrana: Slatko od kestena koje jednostavno morate probati

Piše: Redakcija

 

Kesten u marcipanu

Sastojci:

200 g kestena

100 ml mlijeka

50 g šećera

250 g marcipana

50 g čokoladne glazure

 

Priprema:

Izrežite kestene poprijeko i pecite ih na 180°C oko 20 minuta. Pustite da se ohlade, zatim ih ogulite i narežite na komadiće. Pustite da mlijeko prokuha zajedno sa šećerom, dodajte kestene i dinstajte na laganoj vatri dok se sve ne smekša. Možete dodati još mlijeka ukoliko je potrebno. Pustite sve da se ohladi. Podijelite marcipan masu na komadiće veličine oraha. Pritisnite svaki komad, ispunite ga punjenjem od kestena pa od svega formirajte loptu, a potom cijelu smjesu oblikujte u oblik kestena. Kuglice poredajte na lim i pustite da se suše na sobnoj temperaturi dva sata. Umočite kestene na pola u otopljenu čokoladnu glazuru, pustite da glazura postane čvrsta pa ih servirajte po želji.

 

Bezglutenska torta od kestena

Sastojci:

3 jaja

150 g šećera

200 g kesten pirea

150 g mljevenih oraščastih plodova po želji

100 g putera

prstohvat soli

pola praška za pecivo

1 kašičica arome vanilije

slatko vrhnje za šlag za ukrašavanje

 

Priprema:

Kesten pire odmrznite na vrijeme, da dostigne sobnu temperaturu. Zagrijte rernu na 180°C. Dno kalupa za pečenje obložite masnim papirom za pečenje. Odvojite žumanjke i bjelanjke, te izmiksajte žumanjke i šećer sve dok ne dobiju svijetlu boju. Dodajte kesten pire, izmljevene oraščaste plodove i puter pa izmiksajte sve dok se sastojci u potpunosti ne spoje. U posebnoj zdjeli izmiksajte bjelanca s prstohvatom soli dok ne dobijete čvrsti snijeg, a potom ih dodajte u smjesu sa žumancima i izmiješajte kašikom. Gotovu smjesu istresite u kalup i pecite oko pedeset minuta. Kada je torta gotova i ohlađena možete je ukrasiti po želji.

 

Brownies s kestenom

Sastojci:

200 g putera

150 g šećera

1 prstohvat soli

3 jajeta

150 g tamne čokolade

220 g kesten-pirea

3 kašike mlijeka

1 kašika arome ruma

125 g glatkog brašna

šećer u prahu

 

Priprema:

Rernu zagrijte na 180 °C. Manji pleh (oko 28x19cm) obložite papirom za pečenje i podmažite s nekoliko kapi ulja. Čokoladu otopite nad parom i prohladite. Puter pjenasto umutite mikserom, zatim dodajte so i šećer, te mutite dok se šećer ne otopi (nekoliko minuta na najjačoj brzini). Dodajte jaja i dalje mutite dok masa ne postane svijetla. Dodajte otopljenu čokoladu, kesten, mlijeko i rum i sve miješajte nekoliko minuta. Na kraju dodajte brašno i miješajte lagano da se sve poveže. Pecite u zagrijanoj rerni oko 25 minuta. Ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider. Ohlađen kolač pospite šećerom u prahu i sijecite na manje kocke.

Pročitajte još