Ne morate čekati ljeto da biste uživali u fantastičnim okusima plodova mora. Ukoliko ste pravi ljubitelji lagane mediteranske kuhinje, možete ih pronaći u ribarnicama ili pak zamrznutim paketićima u vašoj najbližoj prodavnici.
Cvjetača s mangom i kozicama
Sastojci:
250 g kozica (mogu i škampi)
1 cvjetača (oko 800 g)
300 g graška
1 konzerva slanutka
1 čehno bijelog luka
4 kašike ulja
1 kašičica meda
pola kašičice kurkume
pola kašičice ribanog đumbira
1 čili papričica
1 kašika isitnjenog manga
2 kašike soka od limete ili limuna
so, biber
svježi peršun
Priprema:
Kozice operite i obrišite papirnim ubrusima, a zatim ih dodajte u smjesu bijelog luka, ulja, meda i kurkume, pa ostavite 15 minuta da se mariniraju. Cvjetaču isijecite na manje cvjetove i kuhajte zajedno s graškom u slanoj vodo oko deset minuta. Slanutak dobro isperite i ostavite da se osuši, a mango izgnječite viljuškom, kako bi dobili finu kremastu teksturu. Od đumbira, čili papričice, manga, soka od limete, soli, bibera i 2 kašike ulja napravite umak za povrće, te ga prelijte preko cvjetače, graška i slanutka. Kozice pecite na ulju oko 8 minuta. Na tanjit stavite mješavinu povrća a potom i kozice pa sve pospite s malo isitnjenog peršuna.
Plodovi mora sa špinatom
Sastojci:
1kg očišćenog špinata
500gr mrkve
2 glavice crvenog luka
2 čena bijelog luka
500g mešavine morskih plodova
maslinovo ulje, so, biber,
začin za kuhanje, bijelo vino
Priprema:
Skuhajte špinat, iscjedite ga i krupno isijecite. U tavi na malo maslinovog ulja propržite sitno isjeckani crveni i bijeli luk, mrkvu, pa dodajte i morske plodove i špinat. Dinstajte tako dok sastojci ne omekšaju, a potom dodajte čašu bijelog vina, so, biber i začine za kuhanje. Kuhajte tako još nekoliko minuta, a potom servirajte po želji.
Tjestenina s morskim plodovima
Sastojci:
400 g miješanih morskih plodova
400 g tagliatella (tjestenine)
5 dl vrhnja za kuhanje
40 g parmezana
3 čehna bijelog luka
1 kašika isjeckanog peršuna
4 kešike maslinovog ulja
Kora jednog limuna
Mješavina začina
So
Priprema:
Bijeli luk izgnječite viljuškom, a zatim ga kratko propržite na mslinovom ulju. Dodajte morske plodove, pa i njih kratko propržite. Dodajte vrhnje i kuhajte sve na umjerenoj temperaturi dok morski plodovi ne omekšaju. Pred kraj kuhanja dodajte parmeza, peršun, koru limuna i začine po želji. Tjesteninu skuhajte u slanoj vodi i sa nekoliko kapi maslinovog ulja, a potom iscjedite i dodajte morskim plodovima.
Paella Marinera
Sastojci:
3 kašike maslinovog ulja
1 luk
1 crvena paprika
300 g riže
So, biber
½ kašičice šafrana
1 konzerva paradajz sosa
800 ml ribljeg temeljca
200 g škampa
500 g dagnji
1 svježanj svježeg peršuna
Priprema:
Zagrijte rernu na 180 stepeni. U veliku tavu stavite nasjeckani luk i papriku narezanu na kockice, pa ostavite da se malo prodinsta na laganoj vatri, zatim dodajte i rižu koju ćete također prodinstati nekoliko minuta. Sve zajedno posolite, pobiberite i začinite šafranom, pa prelijte sa sosom od paradajza. Zalijte sve ribljim temeljcem i pecite u rerni oko 40 minuta. Oprane škampe i očišćene dagnje u školjki stavite na rižu, pa tako pecite 10 minuta. Ukoliko vam se neke školjke ne otvore bacite ih. Gotovo jelo pospite nasjeckanim svježim peršunom.