Dobra hrana: Priuštite sebi pravi čokoladni užitak

Piše: Redakcija

 

Mnogi ne mogu zamisliti dan bez slatkog zalogaja kraljice deserta, čokolade. Vjerujemo da ste i vi među njima, pa zbog toga smo ove recepte pripremili upravo za vas.

 Pjenasta čokoladna torta

Sastojci:

200g keksa s čokoladom po izboru

100g putera

500g mascarpone sira

500ml slatke pavlake

200ml kisele pavlake

250g čokolade za kuhanje

2 kašičice kakaa

100g šećera u prahu

2 kesice goveđeg želatina

Priprema:

Sameljite keks, istopite puter pa sve izmiješajte. Kalup za torte obložite papirom, pa na dno kalupa stavite keks s puterom. Na pari istopite čokoladu, goveđi želatin stavite u hladnu vodu da malo nabubri. U mascarpone sir stavite šećer pa sve miješajte mikserom, potom dodajte kiselu pavlaku, kakao i istopljenu čokoladu. Goveđi želatin otopite na laganoj vatri, pa dodajte smjesi mascarponea i čokolade. Umutite i slatku pavlaku pa je dodajte u smjesu i mješajte kašikom. Kremu izlijte na keks, te je stavite u frižider da prenoći. Možete je služiti s malinama, jagodama ili nekim drugim šumskim voćem.

Puding od čokolade i avokada

Sastojci:

1 banana

avokado

1/4 šoljice kakaa

3 kašike javorovog sirupa

1/2 kašičice ekstrakta vanilije

1/4 kašičice cimeta

Priprema:

U blender stavite banane, avokado i kakao, pa ga usitnite dok smjesa ne postane glatka s malo grudvica. Zatim ulijte javorov sirup i blendajte dok smjesa ne postane glatka. Dodajte vaniliju i cimet pa još malo blendajte. Istresite u čaše i stavite u frižider na najmanje sat i po.

 Čokoladne bečke kocke

Sastojci:

Za biskvit:

6 jaja

6 kašika šećera

1 dcl ulja

1 dcl mlijeka

6 kašika oštrog brašna

3 kašike kakaa

pola praška za pecivo

Sastojci za kremu:

1,5 l slatkog vrhnja za šlag

900 g čokolade za kuhanje

Priprema:

Zagrijte šporet na 180 stepeni. Žumanjke i šećer miksajte sve dok ne dobiju svijetlu boju, a zatim postepeno dodajte ulje i mlijeko, stalno miksajući. Postepeno dodajte i brašno pomješano s kakaom i praškom za pecivo. Bjelance izmiksajte dok se ne stvori čvrsti snijeg, pa dodajte lagano kašikom u smjesu s žumanjcima. Duboku tepsiju obložite papirom za pečenje, smjesu izlijte u tepsiju i pecite oko 20 minuta. Kako vam se krema ne bi odvajala, gotovom biskvitu odsijecite gornji sloj korice.

U slatko vrhnje dodajte cokoladu koju ste predhodno izlomili na sitne komadiće, stavite na vatru i stalno mješajte. Kuhajte sve dok se čokolada u potpunosti ne istopi, pa smjesu izlijte na topli biskvit. Kolač prije konzumiranja je potrebo ohladiti na nekoliko sati ili pak preko noći. Možete ga ukrasiti po želji.

Sufle na turski način

Sastojci:

65 gr margarina

3 kašike brašna

4 kašike šećera

½ l mlijeka

4 jaja

Malo kakaa

½ pakovanja vanilije

Priprema:

Stavite ulje u šerpu da se zagrije, dodajte brašno i propržite dok ne dobije zlatnu boju. Zatim dodajte toplo mlijeko i šećer, pa kuhajte uz neprestano miješanje nekoliko minuta. Sklonite s vatre i ohladite. Odvojite žumanjke i bjelanjke, pa žumanjke dodajte u šerpu s mlijekom. Umutite vaniliju i kakao, a posebno umutite bjelanjke i sve dodajte u prethodnu smjesu. Smjesu prelijte u male kalupe za pečenje koje ste prethodno premazali puterom i pecite oko 25 minuta na 200 stepeni. Kada je sufle pečen pospite ga šećerom u prahu i poslužite uz omiljenu kremu.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti