Svaka praznična trpeza sigurno će sadržavati razne vrste mesa, koje ste vi već usavršile pripremati. Stoga smo izabrali potpuno nove recepte za vas, nekoliko slanih poslastica koje neće svi očekivati u ponudi, a bit će savršen izbor ukoliko organizirate zabavu u vašem domu.
Pašteta od tunjevine
Sastojci:
400 g kuhane tunjevine
3 kašike kapara
100 g putera
sok od pola limuna
so i biber, po želji
listovi komorača, po želji
Priprema:
Puter ostavite na sobnoj tepmeraturi najmanje 20 minuta prije korištenja, da bi omekšao. Rukama izmrvite tunjevinu i stavite je u električnu sjeckalicu. Dodajte ostale sastojke i sjeckajte dok se ne dobije ujednačena smjesa. Kada je gotovo, sve istresite u manju posudu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite u frižideru najmanje dva sata prije korištenja. Paštetu možete servirati na pečenim kriškama ili na krekerima.
Tabbouleh salata
Sastojci:
1 čaša kus-kusa
2 čaše vode
1 crvena paprika
1 tikvica
veza peršuna
veza nane
veza bosiljka
100 ml maslinovog ulja
so
biber
limun
Priprema:
Kus-kus prelijte prokuhanom vodom i ostavite pet minuta da nabubri, a potom ga spremite u frižider da se ohladi. Sitno isjeckajte papriku, tikvicu i začinsko bilje, te pomiješajte s kus-kusom. Sve prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom, te začinite solju i biberom. Salatu možete servirati na razne načine, pustite vašoj mašti na volju.
Slane tortice sa sirom i pestom
Sastojci:
100 g integralnog dvopeka
75 g putera
Dekoracija:
350 g sira
100 g kiselog vrhnja
200 g pesto sosa
4 listića želatine
Po želji možete dodati krastavice, paradajz, crne masline…
Priprema:
Dvopek sitno sameljite i pomiješajte s puterom, pa stavite u kalupe, kako biste napravili podlogu. Listiće želatina stavite u hladnu vodu, kako bi omekšali, a zatim ih kratko prokuhajte u šerpi s malo vode. Kada je želatin gotov, istresite ga u smjesu sa sirom, kiselim vrhnjem, solju i biberom. Smjesu sa sirom podijelite na dva dijela te u jedan dio dodajte pesto. Kremu s pestom nanesite na dvopek s puterom, a potom i kremu sa sirom. Ostavite sve u frižideru da se dobro ohladi te servirajte po želji.
Punjeni pohovani šampinjoni
Sastojci:
300 g šampinjona
suhi začin, biber
50 g goveđe šunke
40 g kačkavalja sira
brašno
2 jaja
prezla
Priprema:
Šampinjonima odstranite dršku, malo ih izdubite pa ih operite i obrišite papirnim ubrusima. Začinite ih sugim začinima i pobiberite. U jednu korpicu stavite isjeckanu goveđu šunku, a u drugu kockice sira. Sastavite dvije korpice iste veličine a različitog punjenja. Pričvrstite ih čačkalicom i uvaljajte u brašno, umućena jaja i prezlu. Pržite ih u većoj količini ulja, a potom ih stavite na ubrus, da bi se upio višak masnoće. Izvadite čačkalice i servirajte po želji.