Dobra hrana: I tokom praznika uživajte u tjestenini

Piše: Redakcija

Tokom praznika nismo zaboravili ni one koji uživaju u tjestenini. Za čas spremite uz pomoć dva jednostavna recepta super ukusne tortellone

 

 

Tortelloni punjeni s četiri vrste sira u bešamel umaku

 

Sastojci:

250 g Aurelia Tortellona s četiri vrste sira

25 g putera ili margarina

1 kašika brašna

50 ml mlijeka

so

muškatni oraščić

ribani sir

 

Priprema:

Rastopite u posudi puter ili margarin, dodajte kašiku brašna i pržite na umjerenoj vatri uz neprestano miješanje, pazite da brašno ne potamni. Ulijte mlijeko, pa kuhačom dobro pomiješajte. Posolite i naribajte muškatni oraščić. Kuhajte 10 minuta. Maknite s vatre. U dosta vode skuhajte tortellone (kuhajte ih tri minute), te ih ocijedite. Sve zajedno izmiješajte i pospite naribanim sirom.

 

Tortelloni punjeni s četiri vrste sira u umaku od gorgonzole

 

Sastojci:

250 g Aurelia Tortellona s četiri vrste sira

25 g margarina

½ glavice luka

60 ml vrhnja za kuhanje

60 gorgonzole

kiselo vrhnje

senf

 

Priprema:

Otopite margarin u tavi i dodajte sitno nasjeckani luk. Dinstajte dok luk ne dobije kristalnu boju i ne omekša. Dodajte vrhnje za kuhanje i zakuhajte. Polako dodajite komadiće gorgonzole stalno miješajući. Gorgonzola će se otopiti. Smanjite vatru te još malo miješajte. Radi jače arome možete dodati još malo senfa ili kašičicu kiselog vrhnja. Ako vam je umak pregust, dodajte malo mlijeka. U dosta vode skuhajte tortellone (kuhajte ih tri minute), te ih ocijedite. Sve zajedno izmiješajte.

Pročitajte još