Tokom praznika nismo zaboravili ni one koji uživaju u tjestenini. Za čas spremite uz pomoć dva jednostavna recepta super ukusne tortellone
Tortelloni punjeni s četiri vrste sira u bešamel umaku
Sastojci:
250 g Aurelia Tortellona s četiri vrste sira
25 g putera ili margarina
1 kašika brašna
50 ml mlijeka
so
muškatni oraščić
ribani sir
Priprema:
Rastopite u posudi puter ili margarin, dodajte kašiku brašna i pržite na umjerenoj vatri uz neprestano miješanje, pazite da brašno ne potamni. Ulijte mlijeko, pa kuhačom dobro pomiješajte. Posolite i naribajte muškatni oraščić. Kuhajte 10 minuta. Maknite s vatre. U dosta vode skuhajte tortellone (kuhajte ih tri minute), te ih ocijedite. Sve zajedno izmiješajte i pospite naribanim sirom.
Tortelloni punjeni s četiri vrste sira u umaku od gorgonzole
Sastojci:
250 g Aurelia Tortellona s četiri vrste sira
25 g margarina
½ glavice luka
60 ml vrhnja za kuhanje
60 gorgonzole
kiselo vrhnje
senf
Priprema:
Otopite margarin u tavi i dodajte sitno nasjeckani luk. Dinstajte dok luk ne dobije kristalnu boju i ne omekša. Dodajte vrhnje za kuhanje i zakuhajte. Polako dodajite komadiće gorgonzole stalno miješajući. Gorgonzola će se otopiti. Smanjite vatru te još malo miješajte. Radi jače arome možete dodati još malo senfa ili kašičicu kiselog vrhnja. Ako vam je umak pregust, dodajte malo mlijeka. U dosta vode skuhajte tortellone (kuhajte ih tri minute), te ih ocijedite. Sve zajedno izmiješajte.