Pri prvim znacima zime, limun se koristi u ogromnim količinama, jer sadrži mnogo vitamina C, te je dobar kod suzbijanja prehlade. Divan je dodatak zimskim pićima i čajevima, ali od limuna nastaju i divni kolači.
Torta s pistacijama i limunom
Sastojci:
200 g putera sobne temperature
2 kašike maslinovog ulja
100 g neslanih pistacija
50 g bademovog brašna
250 g šećera
200 g brašna
1/2 kašičice soli
2,5 kašičice praška za pecivo
150 g jogurta
5 jaja
1/2 kašike ekstrakta vanilije
Za preliev:
200 g lemon curda
350 g mascarponea
fino ribana korica i sok jednog limuna
75 g šećera u prahu
Priprema:
Dva kalupa istih dimenzija obložite papirom za pečenje, a rernu uključite na 180 Celzijusovih stepeni. U posebnoj zdjeli rastopite puter na laganoj vatri, dodajte ulje i sklonite s vatre da se ohladi. Sameljite pistacije. U zdjelu stavite suhe sastojke, te napravite dubinu kako bi dodali puter, jogurt, jaja i aromu vanilije. Smjesu podjelite u dva kalupa i pecite oko 25 minuta, odnosno dok ne porumene. Kada je pečeno ostavite da se hladi u kalupima desetak minuta, a potom premjestite na rešetku. Dok se biskvit hladi, pomješajte lemon curd, pistacije i mascarpone sir. Pola soka od limuna pomješajte s 25 g šećera u prahu i mješajte na slaboj vatri, te kad se smjesa ujednači sklonite i ostavite da se hladi. Biskvite prerežite na pola da iz svakog kalupa imate po dvije kore, pa ih premažite sa sokom od limuna. Redajte biskvit u poslužavnik pa na njega dodajte smjesu sa pistacijama, zatim drugi biskvit i tako sve do kraja. Tortu ukrasite smjesom od šećera i limuna te sjeckanim pistacijama.
Lemon cupcakes
Sastojci:
4 jaja
240 g šećera
1 vanila šećer
100 ml ulja
150 ml mlijeka
250 g glatkog brašna
prstohvat soli
1 vrećica praška za pecivo
Za kremu:
500 ml mlijeka
1 kašika ekstrakta vanilije
100 g šećera
4 žumanjka
50 g škrobnog brašna
korica jednog limuna
Priprema:
Izmutite jaja pa dodajte šećer, mlijeko i ulje i sve dobro promiješajte da dobijete glatku smjesu. Istresite smjesu u kalupe pa pecite na 180 Celzijusovih stepeni oko 20 minuta. Od ukupne količine mlijeka odvojite 100 ml, a ostalo stavite u šerpu i zagrijte sve do vrenja. Pomiješajte škrob, šećer i žumanjke, a koricu limuna i ekstrakt vanilije s ostatkom mlijeka sve dok se ne dobije jednolična smjesa. Kad mlijepo prokuha, dio istresite u smjesu od jaja i miješajte mikserom, a zarim tu smjesu prebacite u lonac s vrelim mlijekom i ponovo miješajte mikserom. Kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje sve doh ne dobijete glatkoću pudinga. Toplu kremu prebacite u drugu posudu i prekrijte prozirnom folijom tako da ne dodiruje površinu kreme. Kada se ohladi nanesite na capcakes i ukrasite s komadićima limuna.
Kolač s limunom
Sastojci:
Za tijesto:
210 g putera sobne temperature
190 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
225 ml kokosova mlijeka
sok i kora 2 limuna
210 g brašna
2 kašičice praška za pecivo
125 g kukuruzne krupice
75 g kokosova brašna
Za glazuru:
110 g šećera u prahu
kašičica limunova soka
2 kašike kokosova mlijeka
Priprema:
Zagrijte rernu na 160 Celzijusovih stepeni. Dugački kalup namažite rastopljenim puterom, pa pospite oštrim brašnom. Na dno stavite papir za pečenje. U jednoj zdjeli pomješajte suhe sastojke, a u drugoj mokre. Kokosovo mlijeko istresite prije iz limenke pa dobro pomiješajte dok se ne dobije jednolična smjesa. Malo po malo dodajite mokre sastojke u suhe konstantno miješajući. Smjesu ulijte u kalup i pecite otprilike sat vremena. Pustite da se ohladi iz kalupa, izvadite i prelijte glazurom.
Tart od limuna
Sastojci:
5 jaja
150 šećera
100 ml limunova soka
150 ml slatkog vrhnja
Za tijesto:
120 g putera sobne temperature
75 g šećera u prahu
3 žumanjka
250 g glatkog brašna
Priprema:
Prvo napravite tijesto tako što ćete na podlogu staviti brašno, udubite sredinu, dodajte dva žumanjka, 2 kašike hladne vode, šećer i puter te brzo umiješajte. Napravite kuglu i umotajte prozirnom folijom i stavite u frižider na sat vremena. Puterom premažite kalup za tart, pospite ga s brašnom, razvaljajte tijesto i njime obložite kalup. Stavite u zamrzivač na dvadesetak minuta. Rernu ugrijte na 180 Celzijusovih stepeni, a tijesto prekrijte suhim starim grahom, pa pecite u rerni oko 20 minuta. Sklonite grah pa vruće tijesto premažite s razmućenim žumanjkom i vratite na nekoliko minuta u rernu. U međuvremenu dok vam se tijesto peče, pomiješajte sve sastojke za kremu, ulijte u pečenbo tijesto, vratite u rernu i pecite još 30 minuta. Kada je gotov, tart ostavite da se hladi pa onda ga isijecite.
Savjet više:
Znamo da je limun odličan dodatak čajevima i svi ga rado koristimo u toku zime, dok u toku ljeta pripremamo ukusnu limunadu od njega. Pored ukusnih pića limun možemo koristiti kako u slatkim tako i u slanim jelima. Ono što možda niste znali jeste da je limun dobro iscijediti u supu te na taj način suzbiti prehladu i grip. Limun sadrži mnoge tvari poput limunske kiseline, kalcija, magnezija, vitamina C, bioflavonoide i pektine koji jačaju imunitet i bore se protiv infekcija.