Praznici su idealno vrijeme kad se prepuštamo ukusima raznih kolača. No, nažalost nemaju svi priliku da izdvoje sate i sate za pripremanje kompliciranih torti, zato smo vam pripremili brze recepte za ukusne kolače i keksiće koje ćete spremiti za čas i još imati vremena za sve druge porodične obaveze.
Raspuknuti keksići
Sastojci:
200 g glatkog brašna
1 kašika praška za pecivo
200 g čokolade za kuhanje
1 kašičica kakaa u prahu
2 jaja
80 g putera
100 g šećera
Vanilin šećer
prstohvat soli
šećer u prahu
Priprema:
Čokoladu i puter istopite zajedno na pari i ostavite da se malo ohladi. Zatim dodajte so, jaja, šećer i vanilin šećer pa sve dobro izmiksajte. Na samom kraju kuhačom izmiješajte prosijano brašno, kakao i prašak za pecivo. Smjesu zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižideru oko tri sata. Od smjese napravite okruglice veličine manjeg oraha, uvaljate u kristal šećer, pa u šećer u prahu. Kruglice poredajte u lim za pečenje obložen masnim papirom za pečenje i pecite deset minuta na temperaturi od 170 Celzijusovih stepeni.
Puslica kolač sa tropskim voćem
Sastojci:
3 bjelanceta
6 punih kašika šećera u prahu
prstohvat soli
1 kašika gustina
1 kašika bijelog sirćeta ili soka od limuna
Za fil:
450 ml mlijeka
5 kašika šećera
puding od čokolade ili karamele
150 g putera
voće (3 mandarine, 2 kivija, nar)
Priprema:
Bjelanca lagano umutite dok se ne zapjene, postepeno dodajite šećer i so. Dok mutite bjelanca dodajte sirće i mutite sve dok ne dobijete čvrsti snijeg. Dodajte gustin, lagano promiješajte s kuhačom. Punu kašiku sipajte u kalupe za mafine, koji ste prethodno premazali puterom. Pecite oko 30 minuta na 120 Celzijusovih stepeni. Kada su puslice pečene stavite ih u pleh i vratite u toplu rernu. Nakon toga u 100 ml mlijeka stavite puding iz kesice, a ostatak mlijeka pomiješajte s šećerom i pustite da provri. U njega potom dodajte mlijeko s pudingom. Fil prekrijte prozirnom folijom kako se ne bi uhvatila korica. U ohlađeni fil dodajte puter, umutite smjesu. Puslice složite na tanjir,stavite fil, te vrh ukrasite voćem po želji.
Krofnice s jogurtom
Sastojci:
300 g glatkog brašna
2 jaja
200 g tečnog jogurta
50 ml mlijeka
2 kašike šećera
2 vanilinog šećera
prašak za pecivo
prstohvat soli
naribana korica limuna
kašika ruma
kašika rakije
Priprema:
Jaja, šećer, vanilin šećer i so izmiksajte, kako nastavljate miksati tako dodajite jogurt, rum, naribanu koricu limuna i narandže, brašno i prašak za pecivo. Ulje zagrijte u dubokoj šerpi, kašiku namažite vrelim uljem kako biste lakše uzimali tijesto. Oblikujte prikle i pecite u vrelom ulju dok ne dobiju zlatnu boju. Pečene prikle stavite na papirni ubrus kako bi se upio višak masnoće. Vruće prikle pospite šećerom u prahu i poslužite ih.
Palačinke s makom
Sastojci:
10 palačinki
150 g maka
250 ml mlijeka
3 kašike meda
3 vrećice vanilin šećera
100 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Ispecite palačinke na klasičan način. Kada su gotove, pripremite fil od maka tako što ćete prvo zagrijati mlijeko do ključanja. Mak natopite u 150 ml mlijeka, dodajte med i jednu vrećicu vanilin šećera. Sve dobro promiješajte i tom smjesom premažite palačinke. Pomiješajte slatko vrhnje, 100 ml mlijeka i ostatak vanilin šećera, prelijte preko palačinki te pecite na 180 Celzijusovih stepeni, sve dok ne počnu dobivati boju.