Dobra hrana: Uživajte u slasticama i nakon praznika

Piše: Redakcija

Praznici su idealno vrijeme kad se prepuštamo ukusima raznih kolača. No, nažalost nemaju svi priliku da izdvoje sate i sate za pripremanje kompliciranih torti, zato smo vam pripremili brze recepte za ukusne kolače i keksiće koje ćete spremiti za čas i još imati vremena za sve druge porodične obaveze. 

Raspuknuti keksići

Sastojci:

200 g glatkog brašna

1 kašika praška za pecivo

200 g čokolade za kuhanje

1 kašičica kakaa u prahu

2 jaja

80 g putera

100 g šećera

Vanilin šećer

prstohvat soli

šećer u prahu

Priprema:

Čokoladu i puter istopite zajedno na pari i ostavite da se malo ohladi. Zatim dodajte so, jaja, šećer i vanilin šećer pa sve dobro izmiksajte. Na samom kraju kuhačom izmiješajte prosijano brašno, kakao i prašak za pecivo. Smjesu zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižideru oko tri sata. Od smjese napravite okruglice veličine manjeg oraha, uvaljate u kristal šećer, pa u šećer u prahu. Kruglice poredajte u lim za pečenje obložen masnim papirom za pečenje i pecite deset minuta na temperaturi od 170 Celzijusovih stepeni.

Puslica kolač sa tropskim voćem

Sastojci:

3 bjelanceta

6 punih kašika šećera u prahu

prstohvat soli

1 kašika gustina

1 kašika bijelog sirćeta ili soka od limuna

Za fil:

450 ml mlijeka

5 kašika šećera

puding od čokolade ili karamele

150 g putera

voće (3 mandarine, 2 kivija, nar)

Priprema:

Bjelanca lagano umutite dok se ne zapjene, postepeno dodajite šećer i so. Dok mutite bjelanca dodajte sirće i mutite sve dok ne dobijete čvrsti snijeg. Dodajte gustin, lagano promiješajte s kuhačom. Punu kašiku sipajte u kalupe za mafine, koji ste prethodno premazali puterom. Pecite oko 30 minuta na 120 Celzijusovih stepeni. Kada su puslice pečene stavite ih u pleh i vratite u toplu rernu. Nakon toga u 100 ml mlijeka stavite puding iz kesice, a ostatak mlijeka pomiješajte s šećerom i pustite da provri. U njega potom dodajte mlijeko s pudingom. Fil prekrijte prozirnom folijom kako se ne bi uhvatila korica. U ohlađeni fil dodajte puter, umutite smjesu. Puslice složite na tanjir,stavite fil, te vrh ukrasite voćem po želji.

Krofnice s jogurtom

Sastojci:

300 g glatkog brašna

2 jaja

200 g tečnog jogurta

50 ml mlijeka

2 kašike šećera

2 vanilinog šećera

prašak za pecivo

prstohvat soli

naribana korica limuna

kašika ruma

kašika rakije

Priprema:

Jaja, šećer, vanilin šećer i so izmiksajte, kako nastavljate miksati tako dodajite jogurt, rum, naribanu koricu limuna i narandže, brašno i prašak za pecivo. Ulje zagrijte u dubokoj šerpi, kašiku namažite vrelim uljem kako biste lakše uzimali tijesto.  Oblikujte prikle i pecite u vrelom ulju dok ne dobiju zlatnu boju. Pečene prikle stavite na papirni ubrus kako bi se upio višak masnoće. Vruće prikle pospite šećerom u prahu i poslužite ih.

Palačinke s makom

Sastojci:

10 palačinki

150 g maka

250 ml mlijeka

3 kašike meda

3 vrećice vanilin šećera

100 ml slatkog vrhnja

Priprema:

Ispecite palačinke na klasičan način. Kada su gotove, pripremite fil od maka tako što ćete prvo zagrijati mlijeko do ključanja. Mak natopite u 150 ml mlijeka, dodajte med i jednu vrećicu vanilin šećera. Sve dobro promiješajte i tom smjesom premažite palačinke. Pomiješajte slatko vrhnje, 100 ml mlijeka i ostatak vanilin šećera, prelijte preko palačinki te pecite na 180 Celzijusovih stepeni, sve dok ne počnu dobivati boju.

 

 

Pročitajte još