Recept dana: Ukusna torta sa bananama

Piše: Redakcija

Sastojci: 

Sastojci za biskvite
 
– 21 kašika glatkog brašna
 
– 2 praška za pecivo
 
– 3 kašika kakaa u prahu
 
– 3 jaja
 
– 24 kašike šećera
 
– 27 kašika mlijeka
 

Sastojci za kremu

– 1 l mlijeka
 
– 3 pudinga od vanilije
 
– 200 g šećera
 
– 250 g maslaca 
 
– 5 kašika mljevenih oraha
 
– 3 banane
 

Priprema: 

– U jednoj posudi izmiješajte brašno, prašak za pecivo i kakao. Pečete tri biskvita koje ćete kasnije prerezati po pola kako biste dobili sveukupno šest kora. Rernu zagrijte na 200°C i ostavite da se grije. Kalupu za torte promjera oko 28 cm dno obložite papirom za pečenje, a stranice namastite s malo maslaca. Za jedan biskvit pjenasto izmiksajte:  jaje i osam kašika šećera pa zatim dodajte devet kašika mlijeka i osam kašika  pripremljenog brašna koje ste znači pomiješali s praškom i kakaom. Smjesu izlijte u kalup i pecite oko 10 minuta.

Za to vrijeme po istim mjerama izmiksajte drugi biskvit, ispecite ga pa izmiksajte i treći. Ohlađene biskvite prerežite po pola. Kremu pripremite tako da mlijeko pomiješate s pudinzima i šećerom, stavite na vatru i kuhate dok se ne zgusne (oko 10 minuta). Kremu prekrijte s folijom i ostavite je da se ohladi.

Maslac dobro izmiksajte mikserom kako bi postao kremast pa ga umiksajte u ohlađenu puding kremu. Na kraju u kremu umiješajte i mljevene orahe i zgnječene banane. Sve dobro promiješajte i mažite kore.

Tortu po želji ukrasite šlagom. Ohladite je i poslužite!

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti