Obradujte vaše ukućane divnom tortom za hladne zimske dane
Sastojci:
200 g kestena
100 g bademovog brašna
500 g čokolade za kuhanje
150 g putera
100 g šećera ili prirodnog zaslađivača
6 jaja
3 dl bademovog mlijeka
Priprema:
Kesten ispecite i ogulite pa usitnite u blenderu. Za to vrijeme zagrijte rernu na 180 Celzijevih stepeni, namažite lim puterom ili stavite papir za pečenje. Na srednjoj vatri rastopite 250 g čokolade za kuhanje i 100 g putera i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Gotovu smjesu ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi. Odvojite bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke izmiksajte i stavite sa strane. Ručnim mikserom izmiješajte žumanjak i šećer dok ne dobijete kremastu smjesu. U žumanjak dodajte rastopljenu čokoladu i dobro izmiješajte. Zatim dodajte razmrvljene kestene i brašno i miješajte dok se sastojci ne sjedine. Dodajite po malo bjelanjka i lagano miješajte. Kad izmiješate sve sastojke, prebacite u okrugli lim i stavite da se peče. S čačkalicom provjerite je li torta pečena, izvadite je i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi. Dok se torta hladi, pripremite glazuru. Na srednjoj vatri zagrijte 250 g čokolade, 50 g putera i bademovo mlijeko. Glazuru izlijte na ohlađeno tijesto i ukrasite mrvicama badema i kestena ili po želji. Prije posluživanja stavite tortu u frižider na barem sat vremena.