Hladne dane gotovo je nemoguće zamisliti bez nekog toplog jela na kašiku. To nam je bio dovoljan povod da samo za vas pronađemo nekoliko ukusnih recepata koji će vas okrijepiti i dati vam dovoljno energije da se vaš organizam ponovo zagrije.
Varivo od mahuna sa teletinom
Sastojci:
1 kg zelenih ili žutih mahuna
600 g teletine ili junetine
2 glavice crvenog luka
3-4 veće mrkve
3 velika ili 5 malih krompira
4-5 čehna bijelog luka
1 konzerva sjeckanog paradajza
2 kocke za goveđu supu
1-1,5 l vode
so, biber, mljevene crvene paprike
svježe ili zamrznuto začinsko bilje
Priprema:
Odrežite krajeve mahuna i operite ih dobro, pa ih istrgajte na komade od 4-8 cm dužine. Ogulite mrkvu, luk i krompir, pa ih isijecite na kockice. Zagrijte veliki lonac s dosta putera i propržite prvo luk i mekvu, pa kasnije dodajte meso i sve još malo propržite. Dodajte sjeckani paradajz i kocke za goveđu supu, dopunite s 500 ml vode, stavite poklopac i kuhajte na najjačoj vatri oko 15 minuta. Dodajte mahune, krompir i sitno isječen bijeli luk i dopunite s još pola litra vode. Vratite poklopac, prokuhajte ponovo, a zatim smanjite vatru i kuhajte oko 1 sat.Na samom kraju začinite solju, biberom i mljevenom paprikom te začinskim biljem.
Kupus Kalja
Sastojci:
1 glavica kupusa
500 g mesa (junetine, govedine ili teletine)
2 glavice luka
4 čehne bijelog luka
3 mrkve
3-5 krompira
1 konzerva sjeckanog paradajza
2 l vode
so, biber, crvena paprika u prahu, kim, 3-4 lovorova lista, peršun, vlasac
Priprema:
Odstranite vanjske listove kupusa i prepolovite ga. Odstranite korijen i izrežite kupus na komade srednje veličine. Crveni i bijeli luk izrežite na sitne kockice, dok mrkvu, krompir i meso izrežite na komade srednje veličine. U većem loncu zagrijte puter i ispržite luk dok ne poprimi lijepu boju. Dodajte bijeli luk,mrkvu i meso, pa sve malo prodinstajte. Postepeno dodajte kupus pa paradajz i lovorov list. Stavite poklopac i dinstajte oko 15 minuta. Dopunite s 1 litrom vode i kuhajte 45 minuta. Nakon tog vremena dodajte krompir, stavite poklopac i kuhajte još sat vremena. Sve začinite solju, biberom, paprikom u prahu, kimom i začinima kao što su vlasac i peršun.
Juneća čorba sa povrćem
Sastojci:
500 g junetine
2 glavice luka
3-5 čehna bijelog luka
3 mrkve
3-4 krompira
2 kašičice koncentrata od paradajza
1-2 kocke za goveđu supu
1,5 l vode
200 g graška
so, biber
crvena mljevena paprika, vegeta
Priprema:
Mrkvu izrežite na kolutove, krompir na malo krupnije, a crveni i vijeli luk na sitne kocke. U jednoj šerpi zagrijte ulje i propržite prvo crveni i bijeli luk pa dodajte meso. Dodajte mrkvu, koncentrat paradajza i kocke za supu. Na samom kraju stavite krompir i dinstajte oko 2 minute. Ulijte vodu, stavite poklopac i pustite da prokuha. Nakon što je čorba prokuhala, smanjite vatru i kuhate 2 sata. Pred sam kraj kuhanja, dodajte zamrznuti grašak kojem je potrebno 10 minuta da se skuha. Sva začinite solju, biberom, paprikom u prahu i vegetom.
Varivo od graha sa teletinom i suhim mesom
Sastojci:
500 g šarenog graha
300 g teletine ili junetine
2 glavice luka
3-4 čehna bijelog luka
3 mrkve
1 konzerva sjeckanog paradajza
2-3 lovorova lista
2-2,5 l vode
2 kocke za goveđu supu
so, biber, vegeta natur
Zaprška:
6 kašika ulja
1 vrhom puna kašika brašna
2 vrhom pune kaškice crvene mljevene paprike
Priprema:
Grah stavite u zdjelu i prelijte vodom, pa ga ostavite da stoji preko noći. Sljedećeg dana grah iscijedite pa ga stavite u šerpu s većom količinom vode u kojoj će se kuhati 30 minuta. Nakon kuhanja vodu prospite, a grah procijedite i stavite na stranu do daljnje upotrebe. U jednoj šerpi zagrijte dosta ulja i popržite luk i mrkvu. Dodajte junetinu nasjeckanu na kocke i suho meso pa sve skupa dinstajte 10 minuta. Umiješajte kocke za supu, bijeli luk, lovorov list, grah, paradajz iz konzerve i donalijte 2 litre vode. Sva kuhajte oko dva sata. Povremeno promješajte kako se grah nebi slegao na dno šerpe i po potrebi dodajte još vode. Pred sam kraj napravite zapršku. U tavi zagrijte ulje pa umiješajte brašno i mljevenu papriku. Nakon što su se sastojci sjedinili i grudvice nestale, saspite zapršku u varivo skidajući zapršku iz tave pomoću safta od variva. Dobro promiješajte kako bi se zaprška ravnomjerno raspodijelila. Kuhajte još 2-3 min dok grah ne dobije idealnu gustoću pa servirajte.