Izliječite prehladu za jedan dan: Probajte krem čorbu od mrkve

Piše: Redakcija

Iako je početak februara sezona prehlade i gripa još uvijek nije prošla. Kako se bliži kraj zime dešava se da nam sve češće pada imunitet pa smo tako podložni prehladama. Osim čajeva koji su dobri kada je u pitanju prehlada i grip mi vam preporučijemo i krem čorbu od mrkve koja će vam pomoći da kroz nekoliko sati povratite energiju.

Sastojci:

700 g mrkve sječene na štapiće,

2 kašike maslinovog ulja,

4 čehna bijelog luka sa ljuskom,

nekoliko grančica majčine dušice,

malo putera,

2 glavice sjeckanog crnog luka,

700 ml bujona (1 kocka pileće supe),

6 kašika pavlake za kuhanje,

maslinovo ulje za posipanje,

biber

Rezultat slika za krem čorba od mrkve

Priprema:

Zagrijte rernu na 200 stepeni. Polovinu ulja, mkrvu, bijeli luk i majčinu dušicu stavite u posudu za pečenje. Sve dobro izmiješajte, pa pecite oko 45 – 50 minuta, odnosno dok ne dobije zlatnu boju. U šerpi zagrijte preostalo ulje i puter. Dodajte sjeckani crni luk i pržite na niskoj temperaturi oko 10 minuta. Skinite ljusku s bijelog luka i dodajte u tavu s crnim lukom. Dodajte i mkrvu i izbacite preostale grančice. Pojačajte temperaturu ringle, sipajte i dovedite do tačke ključanja, a zatim ostavite da se krčka desetak minuta. Ručnim mikserom mutite supu. Pritiskajte što više, da biste dobili veću količinu supe. Dodajte 5 kašika pavlake za kuhanje. Ako želite, supu dodatno možete razrijediti vodom.  Po želji, možete je ukrasiti preostalom pavlakom za kuhanje i majčinom dušicom i dodati krutone.

Pročitajte još