Sastojci:
– 340 grama čokolade (70% kakaa)
– 140 grama maslaca
– 130 g šećera
– 5 jaja
– 30 g bademovog brašna
– 1 kašika ekstrakta vanilije
– prstohvat soli
Priprema:
Pleh od 23 centimetra namastite i po želji pospite kakaom kako vam se torta ne bi lijepila. Rernu zagrijte na 180 stepeni Celzijevih.
Odvojite žumance od bjelanaca. U veliku posudu stavite čokoladu i maslac i otopite ih na pari. Maknite s vatre te umiješajte 65 grama šećera, žumance, brašno i ekstrakt vanilije.
Bjelancima dodajte malo soli i izmiksajte ih dok ne postanu potpuno čvrsti. Kad se učvsnu, dodajte ostalih 65 grama šećera i miksajte još minutu. Bjelanke lagano umješajte u čokoladnu smjesu. Smjesu premjestite u pleh.
Pecite oko 20 do 25 minuta.