Dobra hrana: Kako koristiti začine

Piše: Redakcija

Začini se dodaju hrani da bi pojačali i sakrili njen okus i miris, ali i da bi olakšali probavu i potaknuli apetit. Skoro svi začini su i ljekovite biljke. Otkrivamo vam kakav utjecaj začini imaju na okus i miris hrane i na koji način obogaćuju doživljaj i užitak za stolom.

 GARAM MASALA

Garam masala je mješavina mljevenih začina, a potječe iz indijskog potkontinenta. Koristi se samostalno ili sa drugim začinima. Riječ „garam“ se odnosi na zagrijavanje tijela pa se vjeruje da ovi začini podižu tjelesnu temperaturu. Postoje i druge vrste masala, kao što su tikka masala i tandoori masala.

CRVENA PAPRIKA

Crveni prašak koji se koristi kao začin dobija se mljevenjem sušenih zrelih crvenih paprika. Koristi se kao dodatak umacima, gulašima i paprikašima. Paprika nakon mljevenja brzo gubi aromu, pa je bolje nabavljati ju manjim količinama. Da bi sačuvala svježu boju u jelu crvenu papriku dodajte pred kraj kuhanja.

 KARDAMOM

Kardamom je mirisan, slatkastog je i pomalo oštrog okusa. Koristi se za začinjavanje jela od riže, voća i kolača, a može se dodati i u kafu. Ovaj začin je posebno popularan u skandinavskim zemljama, a Šveđani su najveći uvoznici i potrošači kardamoma.

 KURKUMA

Tradicionalni indijski začin kurkuma, dobija se mljevenjem kuhanog i posušenog korijena. Koristi se kao sastavni dio začinske mješavine curry. Dodaje se brojnim jelima; umacima, jelima s rižom kuhanom povrću, pilećoj pašteti, varivima, krompiru. Bitan je začin egzotičnih kuhinja dalekog istoka, ali koristi se i u našoj kuhinji.

 MAŽURAN

Mažuran kao začin se koristi uz ili umjesto majčine dušice. Koristi se svjež ili osušen. Dodaje se kao začin juhama, umacima, mesu i varivima.

RUZMARIN

Ruzmarin je mediteranska biljka, ali se može naći i u kontinentalnim vrtovima. Dostupan je tokom cijele godine. Dodaje se u marinade za ribu i mesu. Iglicama svježeg ruzmarina, lagano zdrobljenim, posipa se povrće prženo na maslinovom ulju, a u italijanskoj kuhinji tako se aromatiziraju peciva i ocat.

 ZVJEZDASTI ANIS

Ovaj začin dolazi iz Kine, a posebno se ističe zvjezdastim oblikom. Ima miris sličan komoraču i sjemenkama anisa, ali je više opor i ostavlja osvježavajui i ugodan okus. Može se koristiti cijela zvijezda, komadići ili prah. Najviše se koristi u jelima istočnjačkih kuhinja.

KAKO KUPOVATI ZAČINE

Ako kupujete svježe začine, kupujte koliko vam je potrebno i koristite ih u roku od sedam dana. Sušeni začini brzo gube svoj okus, pa je važno da ih kupujete u pouzdanim prodavnicama. Za najbolje rezultate kupuje cijeli začin pa ga meljite za potrebnu količinu.

 KAKO ČUVATI ZAČINE

Začine čuvajte na suhom mjestu, daleko od toplote ili svjetlosti u hermetički zatvorenim pakovanjima. Svi začini vremenom gube okus. Provjeravajte ih često i izbacit one kojima je istekao rok, jer zašto kuhati sa ustajalim začinima koji neće dati dobre rezultate?

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti