Razbudite se uz miris svježeg peciva

Piše: Redakcija

Slana i slatka peciva idealna su za doručak ili međuobrok, uvijek su dobrodošla pri posjeti gostiju, a praktična su za ponijeti sa sobom i na posao. Za vas smo pripremili recepte koji će vas oduševiti, te vaša jutra učiniti još boljim. Kada vas savlada proljetni umor i kada ujutro zateknete kišu na vašem prozoru, ugrijte se uz nešto toplo. Obradujte sebe i svoje ukućane svježim i toplim pecivom, čiji miris će za kratko vrijeme ispuniti cijelu kuću. Ovakav miris zasigurno će prizvati uspomene iz djetinjstva, još ukoliko popijete čaj iz neke stare šolje koja je pripadala vama dragoj osobi, to je savršen ritual za početak dobrog dana.

Slane kiflice

Sastojci: 3 kašike pavlake, 3 jaja, malo toplog mlijeka, prstohvat šećera, mala šolja ulja, pakovanje suhog kvasca, prašak za pecivo, 100 ml jogurta, so, 100 g putera, oko 500 g brašna ili više po potrebi

Priprema: U malo toplog mlijeka razmutite kvasac i šećer. U zdjelu stavite jaja i sve sastojke osim brašna i kvasaca, pa pjenjačom dobro izmiješajte. Dodajte brašno i kvasac. Ako je potrebno dodajte još malo brašna. Zamijesite glatko tijesto, pokrijte i ostavite da odstoji sat vremena. Tijesto razvaljajte u krug i tanko premažite omekšanim puterom. Režite trokute i zamotajte ih u kiglice. Također svaku kiflicu premažite otopljenim puterom. Stavite na podmazan i pobrašnjen lim pa pecite u rerni prethodno zagrijanoj na 220 Celzijevih stepeni dok dobro ne porumene.

Đevreci

Sastojci: 500 g brašna, 250-270 ml vode, 25 g svježeg kvasca, 1 kašika soli, prstohvat šećera, malo maslinovog ulja za premazivanje

Priprema: U mlaku vodu stavite šećer i kvasac pa ostavite da se podigne. Dodajte ga prosijanom brašnu koje ste pomiješali sa soli pa zamijesite elastično tijesto. Oblikujte kuglu, pokrijte i ostavite na toplom mjestu da se volumen udvostruči. Zatim tijesto premijesite i rasporedite na male kuglice. Svaku kuglicu razvaljajte u duguljasti oblik i uvijete polazeći s duže strane kako biste dobili trake. Spojite ih u krug. Pripremljene đevreke složite na lim obložen papirom za pečenje. Premažite s malo maslinovog ulja i ostavite na sobnoj temperaturi sat vremena. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 220 Celzijevih stepeni oko 25 minuta.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti