Pet načina kako do savršenih biskvita

Piše: Redakcija

Recept za ove biskvite jedan je od najsvestranijih ali i najjednostavnijih. Mogu se praviti za posebne prilike, samo je bitno da ih dekorirate u skladu s događajem ili nekim slavljem.

 

Klasični šećerni biskviti

Od ove smjese možete dobiti 36 biskvita

Sastojci:

pola šolje omekšanog, neslanog putera

šolja šećera

pola kašičice soli

jaje

kašika ekstrakta vanilije

2 šolje brašna

 

Priprema:

  1. Pomješajte puter, šećer i so na minimalnoj brzini na vašem mikseru, sve dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
  2. U smjesu dodajte jaja i vaniliju pa mješajte dok se sve ne sjedini. Smanjite mikser na najmanju brzinu pa dodajte i brašno i sve mješajte dok smjesa ne postane jednolična.
  3. Od smjese napravite veliku loptu i umotajrte je u prozirnu foliju. Ostavite je u frižideru da stoji oko jednog sata.
  4. Uključite rernu na 350 Celzijevih stepeni. Tepsiju u kojoj ćete peći obložite masnim papirom za pečenje. Izvadite smjesu iz frižidera, razvaljajte je i isijecite oblike koje želite kasnije poslužiti. Stavite kvaki komad biskvita u tepsiju tako da između svakog biskvita ima prostora. Ostavite ih da stoje oko 30 minuta na sobnoj temperaturi.
  5. Biskvite stavite u rernu i pecite dok ne dobiju zlatnu boju. Izvadite ih izvan šporeta i ostavite da se hlade 15 minuta. Nakon toga ih ukrasite po želji.

 

Biskviti s mentom

Možete napraviti 36 biskvita

Pomješajte pola šolje zdrobljenih menta bombona u smjesu za biskvite, pomješajte sve i razvaljajte tijesto. U svaki oblik utisnite zadnji dio viljuške prvo u jednom a potom i u suprotnom smjeru. Desert možete ispeći, ohladiti i poslužiti.

 

Nutella biskviti

Možete napraviti 18 biskvita

Razvaljajte tijesto i čašom napravite krugove. Pola od tih krugova uzmite i na njima napravite rupu u sredini. Redajte prvo jedan sloj biskvita, zatim malo Nutelle ili pak džema, pa prekrijte biskvitom s rupom. Stavite u rernu da se ispeku, izvadite ih i poslužite.

Ukrašeni biskviti

Možete napraviti do 25 biskvita

Pripremite klasično tijesto za biskvite. Dobro ga razvaljajte, otprilike na debljinu 1 milimetra, stavite ga u tepsiju i pacite. Kada su biskviti pečeni, ostavite ih nekoliko minuta da se ohlade pa ih onda dekorirajte. Za dekoraciju možete koristiti markere s bojom za hranu, nekoliko marshmallowsa, čoko bombone ili šta vam je već pri ruci.

 

Biskviti s tamnom čokoladom i komadićima morske soli

Možete napraviti do 36 biskvita

Gotovo pripremljeno tijesto istrgajte na jednake djelove. Od svakog komada napravite štapić, posložite ih u tepsiju i pecite. Dok se biskviti peku pripremite čokoladu. Uzmite malo slatkog vrhnja i u njemu na pari rastopite crnu čokoladu. Kada su biskviti gotovi umočite ih u čokoladu, pospite malo morske soli i ostavite da se hlade pola sata.

Biskviti sa smeđim šećerom

Napravite oko 10 biskvita

Dok pripremate smjesu umjesto bijelog šećera poslužite se smeđim šećerom, te kada je smjesa gotova u nju dodajte pola šolje smjeđeg šećera u granulama. Razvaljano tjesto možete isijeći na jednake komade uz pomoć noža za hljeb. Pecite biskvite, ostavite ih da se hlade, a onda ih dekorirajte po želji.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti