Apsolutni hit u svijetu kulinarstva postala je namirnica bulgur, koja predstavlja savršen spoj najboljeg koje dolazi preradom nekoliko vrsta žitarica. O njihovoj hranljivosti govore mnogi nutricionisti koji dodaju da bu bulgur trebali što češće koristiti u našoj ishrani. Proces nastanka vrši se natapanjem i sušenjem različitih vrsta žitarica, a zatim i njegovim lomljenjem te korištenjem u različitim tipovima jela.
Svoje porijeklo vodi sa mediterana gdje se u ovakvom obliku u ishrani koristi gotovo 4 hiljade godina, pa je mnogi smatraju prvom namirnicom koja u sebi sadrži sve potrebne vitamine i minerale. Čak ju je i kineski car Shen Nung nazvao svetom žitaricom zbog svoje izuzetne hranljivosti i energije koju je davala njegovoj mnogobrojnoj armiji.
U prodaji je najčešće možemo pronaći radnjama zdrave hrane i ljekovitog bilja, gdje dolazi u obliku smeđih granula kao instant mekša pšenica, ili u zrnastom obliku. Veoma lako se priprema, zbog čega je sve više prisutna na trpezama širom svijeta. Obično se potapa u toploj vodi oko gdje bi terbalo da odstoji oko 20 minuta, a može se kuhati i kao bilo koje drugo povrće poput mahunarki. Svjetski restorani uvrstili su ovu namirnicu kao dodatak brojnim salatama kao i prilog koji sjajno ide uz meso ili ribu, a omiljena je i među vegeterijancima.
Često se koristi kao zamjena za rižu, a sjajno pristaje i uz voćne salate ili kao dodatak kolačima. Obzirom da se proizvodi od cijelih zrna žitarica, bulgur predstavlja sjajan izvor bjelančevina i proteina koji pomažu u regulisanju krvnog pritiska i čišćenja krvnih sudova.