Supicu MORAŠ pojesti

Piše: Redakcija

Koliko puta ste čuli ove riječi od mame, tate, nene…? Bili su u pravu, supica se mora pojesti. I to ona domaća. Zaboravite na one iz kesice. Pripremite veliku šerpu, stavite meso i povrće koje volite i skrčkajte neku po vašoj volji. Isprobajte i recepte koje smo pripremili za vas. Idealni su za zagrijavanje u ovim, sve hladnijim danima

Supa parmigiano

supa2
Sastojci: komad pilećeg bijelog mesa, 2 kašike ulja, glavica crvenog luka, veća stabljika celera, 4 mrkve, 200g buranije, 1,2 l vode, 60g riže, so, 150g kukuruza šećerca, nekoliko cvjetića karfiola, kašika brašna, malo listova peršuna, rendani parmezan za posipanje

Priprema: u loncu na malo ulja propržite isjeckan crni luk. Opranu rižu dodajte u lonac i pržite s lukom. Dodajte bijelo meso isjeckano na sitne kockice i pržite dok se ne zarumeni. Povrće očistite, isijecite na krupnije komade pa dodajte u lonac. Još malo sve zajedno propržite, posolite i dodajte kašiku brašna, miješajte i dospite vode. Kuhajte na tihoj vatri oko 45 minuta. U gotovu supu dodajte nasjeckani peršun. Služite supu sa parmezanom.

Aromatična supa od paradajza

supa3

Sastojci: 1 l soka od paradajza, kašičica šećera, kašika maslinovog ulja i 200ml vode. Za knedle treba malo ulja, 3 kašike griza, 2 žumanceta, malo soli i svjež peršunov list. Za preliv: 2 čehna bijelog luka, malo bosiljka, malo listova celera, kašika biljnog začina i 2 kašike maslinovog ulja

Priprema: u lonac sipajte malo maslinovog ulja, da prekrije dno, i na nemu pržite šećer dok ne poprimi zlatno-žutu boju, a zatim dolijte sok od paradajza i vodu, i ostavite da provri. U međuvremenu, pripremite knedle tako što ćete pjenasto umutiti žumanca s malo ulja i postepeno dodavati griz dok ne dobijete masu srednje čvrstine (ni rijetku ni tvrdu). Na kraju dodajte so i sjeckani peršun, pa ostavite da odstoji 15 minuta. Masu kašičicom stavljajte u supu koja vri i kuhajte dok knedle ne isplivaju na površinu. U maslinovo ulje umiješajte propasirani bijeli luk, sjeckajte bosiljak, celerov list i suhi biljni začin, pa sipajte u supu prije služenja.

Goveđa supa

supa4

Sastojci: 600 g govedine za supu, 1,5 l vode, so, biber u zrnu, 300 g mrkve, 100 g korijena celera, 100 g korijena peršuna, veća glavica luka, list kupusa, list kelja, grančica celera, 100 g rezanaca, kašika sjeckanog peršuna

Priprema: Oprano meso stavite u hladnu vodu i čim zakipi, dodajte so, očišćeno korjenasto povrće, nekoliko zrna bibera i luk koji ste prethodno prepekli na ringli. Za bistru supu posebnog ukusa, možete dodati  po list kupusa i kelja, kao i grančicu celera. Poklopite i ostavite da ponovo provri. Nema potrebe da skidate „pjenu”, jer listovi kupusa i kelja to urade umjesto vas. Tad smanjite temperaturu i na laganoj vatri kuhajte supu dva puna sata. Izvadite meso, supu procijedite u drugu šerpu, dodajte rezance, ostavite da provri i isključite vatru. Nek supa ostane na ringli i ne dižite poklopac.

Supa od kukuruza i krompira

supa5

Sastojci: 250 g kukuruza iz limenke (ili kuvanog kukuruza), glavica luka, 2 kašike maslinovog ulja, 125 g suhog mesa, korijen celera, mrkva, peršun, kašika brašna, šoljica pavlake, so, biber,2 veća krompira

Priprema: Ogulite luk i nasjeckajte ga. Narežite mesona kockice, krompir ogulite, operite i narežite na veće komade. Mrkvu ogulite, celer operite i prerežite popola, a peršun operite. Na maslinovom ulju prepržite luk dok ne postane staklast, a zatim dodajte kockice mesa. Zalijte sa litar i po hladne vode. Dodajte ocijeđeno zrnevlje kukuruza, mrkvu, celer, peršun i krompire. Kuhajte na laganoj vatri dok povrće i krompir ne omekšaju. Prije kraja izvadite celer, mrkvu i peršun. Dio kukuruza propasirajte s krompirima i vratite u lonac sa supom u kojoj se kuhao. Umiješajte maslac umućen s brašnom, dodajte pavlaku i kuhajte još desetak minuta. Posolite i pobiberite. Po želji ukrasite peršunom i crvenom paprikom isjeckanom nasitno.

 Supa od tikvica i špinata

supa6

Sastojci: 500 g špinata, 4 kašike maslinovog ulja, 3 lista svježeg bosiljka, 4-5 grančica peršuna, 20 g koncentrata paradajza (po želji), 1 l vode, 15 g luka, 70 g mrkve, 700 g tikvica, listići nane za ukrašavanje, so, biber

Priprema: Špinat operite i sitno nasjeckajte. Na maslinovom ulju kratko propržite nasjeckani luk, dodajte tikvice i mrkvu narezanu na kockice, kao i špinat. Dobro promiješajte, propržite par minuta, zalijte kipućom vodom, posolite i pobiberite. Kuhajte na vatri srednje jačine oko 25 minuta. Pri kraju kuhanja umiješajte koncentrat paradajza, nasjeckani peršun i bosiljak, pa kuhajte oko 5 minuta. Poslužite ukrašeno listićima nane.

Supa od pečene mrkve

supa7

Sastojci: 700 g mrkve sječene na štapiće, 2 kašike maslinovog ulja, 4 čehna bijelog luka sa ljuskom, nekoliko grančica majčine dušice, malo putera, 2 glavice sjeckanog crnog luka, 700 ml bujona (1 kocka pileće supe), 6 kašika pavlake za kuhanje, maslinovo ulje za posipanje, biber

Priprema: Zagrijte rernu na 200 stepeni. Polovinu ulja, mkrvu, bijeli luk i majčinu dušicu stavite u posudu za pečenje. Sve dobro izmiješajte, pa pecite oko 45 – 50 minuta, odnosno dok ne dobije zlatnu boju. U šerpi zagrijte preostalo ulje i puter. Dodajte sjeckani crni luk i pržite na niskoj temperaturi oko 10 minuta. Skinite ljusku s bijelog luka i dodajte u tavu s crnim lukom. Dodajte i mkrvu i izbacite preostale grančice. Pojačajte temperaturu ringle, sipajte i dovedite do tačke ključanja, a zatim ostavite da se krčka desetak minuta. Ručnim mikserom mutite supu. Pritiskajte što više, da biste dobili veću količinu supe. Dodajte 5 kašika pavlake za kuhanje. Ako želite, supu dodatno možete razrijediti vodom.  Po želji, možete je ukrasiti preostalom pavlakom za kuhanje i majčinom dušicom i dodati krutone.

Krem supa od cvekle

supa8
Sastojci: 750 g cvekle, so, 2 glavice crnog luka, kašika putera, suhi list lovora, 600 ml supe od mesa (instant), mljeveni biber, sok od pola limuna, 100 g pavlake, grančica svježeg kopra

Priprema: Oprati i očistiti cveklu, pa je kuhati oko 30 minuta u kipućoj slanoj vodi. Zatim izvaditi cveklu i preliti je hladnom vodom. Glavice cvekle oguliti. Na kraju je isjeći na male kocke. Oguliti luk pa i njega sitno isjeckati. Puter staviti u jedan veliki lonac i zagrijati. Prvo staklasto propržiti luk. Zatim dodati cveklu i prodinstati je. Ubaciti list lovora. Sve preliti supom od mesa (instant) i začiniti solju i biberom. Supu poklopiti i kuhati je još oko 20 minuta na umjerenoj toploti. Odstraniti suhi lovorov list. Dodati u supu sok od pola limuna, a zatim električnim mikserom od ove mase umutiti pire. U gotovu supu dodati pavlaku, pa sve dobro promiješati. Ponovo začiniti solju i biberom, po ukusu. Kopar oprati i iskidati na grančice. Po želji se može u supu dodati još malo pavlake, te ukrasiti je grančicama kopra.

Riblja supa

supa9
Sastojci: 1 očišćena škarpina, 100 g zeleni, 2 paradajza, 2 glavice luka, 50 g đumbira, 4 kašike ulja, 8 – 10 raznih školjki, 1 kašičica karija, 100 ml bijelog vina, 150 g morskih plodova, 3 kašike soka od limuna, so, biber, 1 kašičica šećera, 1 prstohvat šafrana

Priprema: Očistiti ribu i isjeći je na komade. Isjeckati zelen i paradajz. Luk i đumbir također isjeckati i onda svo povrće prodinstati na 2 kašike ulja. Oprati školjke. Dodati kari u jelo, zaliti vinom i ubaciti školjke. Naliti vodu, prokuhati i krčkati na niskoj temperaturi oko 10 minuta. Morske plodove odmrznuti, oprati i ocijediti. Propržiti sa škarpinom.  Izvaditi školjke iz supe, pa ispasirati supu kroz cjediljku. Posoliti, pobiberiti, pošećeriti i dodati šafran. Pržene morske plodove i ribu zajedno sa školjkama staviti u supu i servirati. Savjet: Supa odlično ide uz prepečeni baget i ajoli sos.

Pročitajte još