Super lagana večera: Salata s lososom i kvinojom

Piše: Redakcija

Maštovite salate od svježeg povrća obogaćene proteinskim namirnicama poput pečene ili kuhane ribe, mesa ili jaja, klasik su među jednostavnim jelima, a možete ih dodatno obogatiti i kuhanim žitaricama. Kvinoja, kus-kus ili bulgur, pripremaju se vrlo brzo i rahle su i zrnate strukture, stoga su idealan dodatak salatama.

Za ukusnu salatu s lososom i kvinojom najprije filet lososa začinite sa 2 kašike soka limuna, 2 kašike maslinovog ulja te soli i biberom prema ukusu.  Neka se riba marinira u frižideru oko 15 minuta, a za to vrijeme skuhajte ½ šoljice kvinoje prema uputama s pakovanja. Marinirane filete polegnite na zagrijanu tavu tako da im koža bude okrenuta prema dolje, te ih pecite na umjerenoj vatri 3-4 minute. Ukoliko su se fileti zapekli za dno, tavu malo protresite, pa je poklopite i nastavite s obradom 4-5 minuta. Fileti bi naposljetku trebali imati hrskavu kožicu te sočnu, meku unutrašnjost. Malo ohlađene filete i kvinoju na kraju pomiješajte sa 150 g raznih vrsta lisnatih salata, poput zelene salate, radiča, rukole ili čak mladog svježeg špinata, te 150 g polovica cherry paradajza. Sve začinite soli i biberom prema ukusu, dodajte i 1 kašiku maslinovog ulja i 1 kašiku vinskog octa, a po želji i malo sušenog bosiljka ili origana.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti