Dobra hrana: Zašto je divlji losos zdraviji

Piše: Redakcija

Za razliku od tvorničkog lososa, koji se hrani određenim proteinima kako bi lijekovima dao ono najpotrebnije, divlji losos hrani se drugim organizmima koji se nalaze u morima i rijekama i na velikim udaljenostima.

Bolje nutricionalistički

Divlji losos je zdraviji jer jede prirodnu a ne obrađenu hranu. Hrana uveliko utječe na osobine koje losos ima, pa je tako u tvornicama njihov postotak kiselosti mnogo veći, omega 3 masti je niža i ima manje minerala, te najčešće ima kontra efekat na naš organizam, a samim tim i više kalorija.

Rezistencija na antibiotike

Jedan od problema koji se dešava kod uzgoja jeste da ih većina kompanija tretira antibioticima koji mogu razviti otpornost prema njima. U Evropskoj uniji upotreba ovakvih antibiotika se strogo kontroliše, pa je losos u zemnjama EU bezbjedan.

 

Prirodna boja ili… !boja!

Strelica kao na urneku

Divlji losos. Njihova ishrana veoma je bogata rakovima, koji imaju astaksantin, supstanca koja im daje svoju ružičastu boju.

Uzgajalište. Kada se hrani hranom iz uzgajališta meso lososa postaje sivo. Njima se daje umjetna boja kako bi postalo ružičasto, ali nije opasna i sigurna je za zdravlje.

 

Azrin savjet više

ZAMIJENITE LOSOS DRUGOM RIBOM

Riba sadrži teške metale. Divlji losos ima više žive, dok losos iz ribogojilišta ima veće količine drugih metala kao što je arsen. Kako bi se izbjeglo štetno djelovanje ovih metala, najbolje je diverzificirati potrošnju ribe i ne ograničiti se samo na jednu vrstu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti