Hrana Sakara temelji se na prehrani s potpuno ukusnim i zdravim sastojcima. Riječ je o organskim proizvodima koje možete naručiti ili pak sami pripremiti. Osnivači ovakvog načina života su prijatelji Danielle Duboise i Whitney Tingle, koji su zajedno odrastali u ruralnoj sredini Sedoni u Arizoni. Poručuju da zdrava hrana ne mora nužno biti komplicirana.
Chia palačinke, s kompotom od bobičastog voća i limunovom kremom
Sastojci:
Za kompot od chia bobica:
šoljica malina
šoljica jagoda
kašika sirovog meda
1/3 šoljice chia sjemena
Za kremu od limuna:
šoljica sirovog indijskog oraha, potopite preko noći i ocijedite
kašika kokosovog ulja
kašika javorovog sirupa
čajna kašičica ekstrakta čiste vanilije
šoljica soka od limuna
Za palačinke:
1/4 šoljice mljevenog lana
1 3/4 šoljice heljde ili bezglutenskog brašna
3 kašičice praška za pecivo
1/4 kašičice sode bikarbone
1/2 šoljice indijskog ili badem mlijeka
3 kašike kokosovog ulja
Priprema:
Kompot od chia bobica napravit ćete tako što ćete maline i jagode staviti u lonac na laganu vatru. Dodajte med i lagano dinstajte pet minuta, dok se ne zgusne. Izvadite iz lonca i pomiješajte sa chia sjemenkama i ostavite da se hladi. Limunovu kremu pripremate tako što pomiješate sve sastojke u blenderu i miješajte ih dok smjesa ne bude glatka. Palačinke pripremate tako što ćete sjeme od lana pomiješati s 1 i 1/4 šoljice vode. Pustite da se smjesa veže oko dvije minute. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo zajedno u velikoj zdjeli. Dodajte mlijeko i sjeme lana, pa dobro promiješajte dok tijesto ne postane potpuno glatko. Pecite palačinke pa redajte kao torticu.
Salata s narom i sjemenkama konoplje
Sastojci:
Sjemenke bundeve i preljev od limuna:
1/4 šoljice svježeg soka od limuna
1/2 šoljice sirovog ulja od bundeve
kašičica ribanog svježeg đumbira
2 čehna bijelog luka, sjeckani
Himalajska so i svježe mljeveni crni biber
Za salatu:
salata, vaša omiljena sorta, izrežite na trake
velika repa, izrezati na trake
krastavac, izrezati na trake
4 male mrkve, izrezane na trake
8 rotkvica, izrezati na trake
svježa metvica
šoljica sjemenki nara
1/4 šoljice sjemenki bundeve
1/4 šoljice sjemenki suncokreta
1/4 šoljice sjemena konoplje
Priprema:
Sastojke za preljev dodajte u blender, mješajte s malo soli i bibera sve dok ne postanu glatki. Salatu podijelite na četiri velike zdjele za salatu: repu, krastavac, mrkvu i rotkvice, a zatim dodajte i listove metvice i sjemenke nara. Pomiješajte sjemenke bundeve, suncokreta i konoplje u svaku zdjelicu. Salatu obogatite i s malo preljeva.