Sedmični meni za doručak pun zdravlja

Piše: Redakcija

Ponedjeljak

Sezonska voćna salata

„CHUTE“ VITAMIN

Ogulite i nasjeckajte pola kivija, mandarinu, dodajte komad manga narezan na kockice, nekoliko bobica grožđa i druge bobice poput borovnica ili malina. Poprskajte sa sokom od pola narandže tako da voće ne oksidira. Ukoliko ujutro jedete salamu, zamijenite je jogurtom u zdjelici ili kefir s cimetom, bez dodavanja šećera ili zaslađivača i kašikom zobenih mekinja.

Preporučuje se sa:

Šakom oraha (20-25 g)

Čaj ilikafa bez šećera

Kalorija: 328 kcal

 

Brašno Da ili ne

Zavisi. Rafinirana brašna deprimiraju imuni sistem. S druge strane kompletna brašna poput integralnog hljeba, cijelih zobenih pahuljica, napravljene od cijelih zrna čuvaju klicu, sadrže aminokiseline, esencijalne kiseline, bogata su masnim kiselinama, vitaminom E i grupe B.

 

Utorak

Preprženi tost s avokadom

Vrlo zadovoljavajuće

Isijecite krišku hljeba i propržite je u tavi s malo maslinovog ulja. Dodajte nekoliko kriški avokada poprskanog limunom tako da ne postane crn. Možete ovaj tost praviti i u kombinaciji s jajetom.

Preporučuje se sa:

Čajem ili kafom bez šećera

Kalorija: 295 kcal

 

Srijeda

Tost sa slatkim voćem i čokoladom

Jutarnje oduševljenje

Stavite dvije kriške hljeba u tavi da se peku bez dodavanja ulja, pecite ih nekoliko minuta a potom okrenite. Kada okrenete hljeb stavite nekoliko kockica čokolade kako bi se počele topiti, dodajte kivi i malo manga, pa prekrijte drugom kriškom. Poslužite dok ke još uvijek vruće.

Preporučuje se sa:

Grčkim jofurtom

Čajem ili kafom bez šećera

Kalorija: 365 kcal

 

Četvrtak

Granola s jogurtom i bananom

Hrskavi užitak

Da biste napravili granolu pomiješajte zobene pahuljice s bjelanjcetom i začinima po ukusu, kakao, đumbir i cimetov prah. Pecite 30 minuta na 180 Celzijevih stepeni. Pomiješajte 50 g granole s obranim jogurtom, te dodajte pola banane i nekoliko sjemenki bundave.

Preporučuje se sa:

Čajem ili kafom bez šećera

Kalorija: 386 kcal

 

Petak

Tost sa sirom i japanskom jabukom

Izvorno i ukusno

Isijecite krišku pšeničnog hljeba i po njoj rasporedite svježi sir. Na to dodajte nekoliko listiće svježe isječene japanske jabuke. Sve možete dekorisati s nekoliko sjemenki nara. Ovaj tost možete praviti i bez sira, pa onda japanskim jabukama dodajete banane.

Preporučuje se sa:

Čajem ili kafom bez šećera

Kalorija: 226 kcal

 

Subota

Avokado s jajetom

Zaboravite na glad

Isijecite avokado na pola, izvadite košpicu te malo izdubite kako bi moglo stati jaje. Avokado stavite u tepsiju, u njega stavite jaje i pospite s malo sira. Pecite na 180 Celzijevih stepeni sve dok vam se jaje ne ispeče.

Preporučuje se sa:

Čajem ili kafom bez šećera

Kalorija: 251 kcal

 

Iznad jogurta

Fermentirani mliječni proizvodi kao što su jogurt i kefir pomažu pri njezi crijeva, što je veoma važno jer pojačavaju efekt barijere protiv virusa i bakterija. Oni nisu jedini, također tijesto za hljeb ima sličan efekt. Zbog toga je veoma važno u svoju ishranu ubaciti fermentirane mliječne proizvode.

 

Nedjelja

Tosts s bananom i orasima

Zbog pohlepe

Isijecite krišku hljeba, na nju stavite malo mrkve prethodno skuhane s štapićem cimeta, pa na nju dodajte kriške banane i za sam kraj sjeckane orahe. Kako biste ovaj tost još malo začinili dodajte i kapljicu meda.

Preporučuje se sa:

Čajem ili kafom bez šećera

Kalorija: 341 kcal

 

 

3 bombe vitamina C

Ne propustite ove recepte za doručak ili desert

 

Smothie

Stavite u blender cijelu narandžu, kašiku crvene paprike i sok od limuna te sve izblendajte. To je jednostavan način da se dobije 200 mg vitamina C

 

Želatina od papaje

Stavite listove želatine u vodu pa ih kasnije pomiješajte sa sokom od narandže, zatim dodajte papaju i med. To zadovoljava 80 mg vitamina C.

 

Kivi krema

Stavite cijeli kivi s pola kisele jabuke i dodajte mu đumbir i sok od narandže. Ova krema u sebi ima 130 mg vitamina C.

Pročitajte još