Torta koja je nastala greškom, a sada je omiljena na mnogim stolovima

Piše: Redakcija

Zasluga za recepturu ove torte pripadaju kuharu imena Carmine Di Fiore, koji je 1920. godine prvi put ispekao ovu tortu u svojoj zanatskoj radionici na otoku Capriju. Za ovu orginalnu tortu potrebni su vam slijedeći sastojci: jaja, mljeveni bademi, tamna čokolada, šećer i maslac, dok se za posebnu citrusnu notu dodaje ribana korica narandže. Ova torta ne sadrži brašno pa je pogorna za one koji su na bezglutenskoj prehrani.

Torta Caprese

Sastojci:

4 jaja sobne temperature

150 g šećera u prahu

150 g tamne čokolade

200 g mljevenih ili sjeckanih badema

130 g putera

Dodatno (po želji):

kašika ruma ili konjaka

ribana korica od jedne cijele naranče

 

Priprema:

Na pari otopite čokoladu i putera. Pustite da se ohladi. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od bjelanjaka i polovice šećera u prahu napravite čvrsti snijeg. Žumanjke dobro umutite sa šećerom, dodajte otopljenu čokoladu s puterom i mutite još nekoliko minuta, ali smanjenom brzinom. Smjesi dodajte mljevene bademe pa ih polako umiješajte kašikom. Dodajte rum, koricu naranče te malo-pomalo snijeg od bjelanjaka, uz pažljivo miješanje. Smjesu izlijte u namašćeni kalup (dno obložite papirom za pečenje) pa stavite peći u prethodno zagrijanu rerni na 170 Celzijevih stepeni, te pecite 30 minuta. Čačkalicom provjerite je li gotovo. Torta Caprese mora ostati vlažna i kremasta u sredini. Izvadite iz rerne i pustite da se prohladi. Posipajte šećerom u prahu ili gorkim kakaom i poslužite. Torta Caprese konzumira se lagano topla. Slobodno uz nju poslužite i tučeno slatko vrhnje.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti