Proljeće nam donosi različite vrste povrća. Povrće koje sazrijeva u ovo doba godine pruža visok nivo vitamina K, željeza i fitonutrijenata koji smanjuju rizik od nastanka hroničnih bolesti. Istražili smo šta je najbolje što proljeće može ponuditi.
Šta jesti ovog proljeća?
- Šparoge
- Brokulu
- Kelj
- Zelenu salatu
- Mladi luk
- Grašak
- U sastavu šparoga nalazi se inulin, probiotik koji štiti zdravlje i potiče rad probavnog sistema. Za što bolji efekat odaberite mlade šparoge 2. Brokula regulira nivo holesterola u krvi, a istraživanja su pokazala da ima odlično protuupalno djelovanje. Smanjuje rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog i probavnog sistema. 3. Kelj je veoma dobar izvor vitamina A, C, K, B6, kalcija, kalija, bakra i mangana. Ali ovo proljetno povrće se mora konzumirati umjereno. 4. Zelena salata potiče mršavljenje, štiti zdravlja srca i sprječava dijabetes tipa 2. Veoma je dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina K i mangana. 5. Luk ima odlična nutritivna svojstva, a istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od nastanka raka debelog crijeva, jajnika i usne šupljine. 6. Grašak tokom proljeća među prvima sazrijeva. No, njegova sezona traje samo dvije sedmice, zbog toga, jedite ga odmah. Samo jedna šolja graška će vas opskrbiti s potrebnom dnevnom dozom vitamina C.
Napravite tjesteninu s proljetnim povrćem
Ako želite lagan i ukusan ručak tjestenina u kombinaciji s proljetnim povrćem je odičan izbor.
Sastojci:
– 200 g tjestenine
– 100 g graška
– 100 g šparoga
– luk
– 2 mrkve
– manji celer
– malo bijelog luka
– maslinovo ulje
– so, biber, vegeta, svježi bosiljak
– malo vrhnja za kuhanje
– parmezan
Priprema: Na maslinovom ulju prodinstajte luk, dodajte grašak, naribanu mrkvu i celer na trakice te nasjeckane šparoge. Sve zajedno prodinstajte i dodajte bijeli luk te ulijte malo vode. Začinite sa soli, biberom, vegetom, i pred kraj kuhanja dodajte malo vrhnja za kuhanje. Tjesteninu skuhajte, procijedite i pomiješajte s umakom od povrća te dodajte bosiljak.
Čorba od sezonskog povrća
Sastojci:
– velika glavica luka
– 2 čehna bijelog luka
– 8 šolja bilo kojeg proljetnog povrća (možete pomiješati više vrsta)
– 6 šolja pilećeg temeljca
– so, biber, maslinovo ulje
Priprema: U šerpu stavite malo maslinovog ulja, nasjeckani luk i posolite. Pustite da se prži tri minute pa dodajte bijeli luk. Povremeno promiješajte. Za to vrijeme sortirajte povrće prema dužini kuhanja. Nakon što su se luk i bijeli luk dovoljno dinstali, ubacite povrće i pomalo miješajte. Nakon što je malo otpustilo, dodajte temeljac. Kuhajte na umjerenoj vatri dok povrće ne bude kuhano.