Proljeće na tanjiru

Piše: Redakcija

Proljeće nam donosi različite vrste povrća. Povrće koje sazrijeva u ovo doba godine pruža visok nivo vitamina K, željeza  i fitonutrijenata koji smanjuju rizik od nastanka hroničnih bolesti. Istražili smo šta je najbolje što proljeće može ponuditi.

Šta jesti ovog proljeća?

  1. Šparoge
  2. Brokulu
  3. Kelj
  4. Zelenu salatu
  5. Mladi luk
  6. Grašak

 

  1. U sastavu šparoga nalazi se inulin, probiotik koji štiti zdravlje i potiče rad probavnog sistema. Za što bolji efekat odaberite mlade šparoge 2. Brokula regulira nivo holesterola u krvi, a istraživanja su pokazala da ima odlično protuupalno djelovanje. Smanjuje rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog i probavnog sistema. 3. Kelj je veoma dobar izvor vitamina A, C, K, B6, kalcija, kalija, bakra i mangana. Ali ovo proljetno povrće se mora konzumirati umjereno. 4. Zelena salata potiče mršavljenje, štiti zdravlja srca i sprječava dijabetes tipa 2. Veoma je dobar izvor dijetalnih vlakana, vitamina K i mangana. 5. Luk ima odlična nutritivna svojstva, a istraživanja su pokazala da smanjuje rizik od nastanka raka debelog crijeva, jajnika i usne šupljine. 6. Grašak tokom proljeća među prvima sazrijeva. No, njegova sezona traje samo dvije sedmice, zbog toga, jedite ga odmah. Samo jedna šolja graška će vas opskrbiti s potrebnom dnevnom dozom vitamina C.

Napravite tjesteninu s proljetnim povrćem

Ako želite lagan i ukusan ručak tjestenina u kombinaciji s proljetnim povrćem je odičan izbor.

Sastojci:

– 200 g tjestenine

– 100 g graška

– 100 g šparoga

–  luk

– 2 mrkve

– manji celer

– malo bijelog luka

– maslinovo ulje

– so, biber, vegeta, svježi bosiljak

– malo vrhnja za kuhanje

– parmezan

Priprema: Na maslinovom ulju prodinstajte  luk, dodajte grašak, naribanu mrkvu i celer na trakice te nasjeckane šparoge. Sve zajedno prodinstajte i dodajte bijeli luk te ulijte malo vode. Začinite sa soli, biberom, vegetom, i pred kraj kuhanja dodajte malo vrhnja za kuhanje. Tjesteninu skuhajte, procijedite i pomiješajte s umakom od povrća te dodajte bosiljak.

Čorba od sezonskog povrća

Sastojci:

– velika glavica luka

– 2 čehna bijelog luka

– 8 šolja bilo kojeg proljetnog povrća (možete pomiješati više vrsta)

– 6 šolja pilećeg temeljca

– so, biber, maslinovo ulje

Priprema: U šerpu stavite malo maslinovog ulja, nasjeckani luk i posolite. Pustite da se prži tri minute pa dodajte bijeli luk. Povremeno promiješajte. Za to vrijeme sortirajte povrće prema dužini kuhanja. Nakon što su se luk i bijeli luk dovoljno dinstali, ubacite povrće i pomalo miješajte. Nakon što je malo otpustilo, dodajte temeljac. Kuhajte na umjerenoj vatri dok povrće ne bude kuhano.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti