Kad može Jamie Oliver, zašto ne biste mogli i vi kuhati s lakoćom. Učinite vaše obroke drugačijim, uz zanimljive i jednostavne sastojke koje ima gotovo svaki frižider. Zanemarite komentare blogera te jedite povrće na način koji se vama sviđa. Za ovu sedmicu pripremili smo odličan recept za vas.
Proljetne rolnice s povrćem
Rolnice su opasno dobre za proljeće. Spoj đumbira, čilija i limuna pomoći će vam da savladate proljetni umor i prehlade.
Sastojci:
FIL:
235 g. gljiva
3 čehna bijelog luka
Pola kašike ulja
Pola kašike soja sosa
300 g. piletine
2 kašike svježe mljevenog đumbira
Pola kašike sezamovog ulja
SLATKO KISELI SOS
65 g. rižinog ocata
2 kašike šećera 2-3 kašike cilli paste
Kašika soka od limuna
4 dobro mljevena kikirikija
ROLNICE
Krastavica
Mrkva
2 paradajza
130 g. svježeg bosiljka
Veliko pakovanje tortilja
Priprema
- Isijecite piletinu i stavite u tavu da se peče, dodajte očišćene gljive, zatim bijeli luk, soja sos i đumbir. Pustite da se dinsta nekoliko minuta, a zatim dodajte sezamovo ulje, sve promiješajte i pržite dok ne nestane sva voda iz tave.
- Sos ćete pripremiti tako što ćete u manju šerpu staviti ocat i šećer. Zatim sve dobro izmiješajte kako ne bi ostali kristali šećera. Sve kuhajte oko četiri minute. Dodajte cilli pastu i kikiriki,izmiješajte i istresite u staklenu zdjelicu. Pustite prvo da se ogladi na sobnoj temperaturi a kasnije stavite u frižider. Uz cilli sos možete poslužiti i kikiriki.
- Povrće za rolnice operite, očistite i isijecite tako da vam bude lakše puniti tortilje.
- Tortilje zagrijte prema uputama na pakovanju. Umjesto tortilja možete koristiti tijesto za proljetne rolnice ili tijesto napravljeno od riže. Također pripremite i papir za pečenje i aluminijsku foliju koji će vam poslužiti ukoliko rolnice želite poslužiti kasnije.
- Pripremite rolnice tako što ćete uzeti jednu tortilju i nakvasiti joj krajeve vodom. Punite je smjesom iz tave, zatim svježim povrćem i za kraj dodajte listove svježeg bosiljka. Tortilju zarolajte, stavite u papir za pečenje pa u aluminijsku foliju.
- Poslužite sa cilli sosom i kikirikijem. Ovako zamotane rolnice možete čuvati u frižideru dva dana.