Kuhaj kao da ti je stalo

Piše: Redakcija

Kad može Jamie Oliver, zašto ne biste mogli i vi kuhati s lakoćom. Učinite vaše obroke drugačijim, uz zanimljive i jednostavne sastojke koje ima gotovo svaki frižider. Zanemarite komentare blogera te jedite povrće na način koji se vama sviđa. Za ovu sedmicu pripremili smo odličan recept za vas.

View this post on Instagram

Fresh spring rolls with🌶️ peanut sauce – anyone wants a share? . Happy FriYay, my Insta friends.🤗 Sharing a simple and gluten-free yet refreshing dish with you today. I saw @bosh.tv feed introducing their book with Vietnamese sticky tofu yesterday. What a perfect filling for my rolls, right? Thank you for the inspiration, guys🙏🏻 . Recipe (makes 15 rolls & video on IGTV on how to roll this) Ingredients: ~ Rice paper roll ~ 1 packed firm tofu, drained and cut into match stick ~ 2 tablespoons chopped ginger ~ 2 cloves garlic, minced (omit if you can't have it) ~ 1 tablespoon coconut sugar ~ 2 tablespoons soy sauce ~ 1 stalk of scallion, chopped ~ 1 thai red chili Veggies suggestions: shredded purple cabbage, bell peppers, carrots, cucumber, mint, cilantro, lettuce greens . Spicy peanut sauce (mix below until well combined): ~ 2 tablespoons crunchy peanut butter ~ 3 teaspoons soy sauce ~ 2 teaspoons maple syrup ~ 1 teaspoon chili oil with chili flakes ~ 3 tablespoon hot water 🍃 In a heated pan with 1 teaspoon oil, pan fry tofu until golden brown. Remove and set aside. Using the same pan, add 3 teaspoons oil, sauté ginger and garlic until fragrant. Add sugar, soy sauce, scallions and red chili, let mixture simmer for 30 seconds, add tofu and coat well. Continue stirring until tofu absorbs all the sauces. Turn off heat and set up the wrapping station. 🍃 Place a bowl of water with all the prepped veggies and tofu on your countertop. Take one sheet of rice paper, dip it in warm water, and give it a 360° swirl. Then, lay rice paper on a chopping board. Rice paper should still feel sturdy but not soft. It will be softer once you place all the fillings inside. Wrap it like a burrito. Cut it in half and serve with peanut sauce. . What do you think? Let me know and have a great 🌱Friday. . . . . . . #springrolls #whatveganseat #plantbased #foodporn #onthetable #veganfood #veganism #buddhabowl #foodblogfeed #igfood #healthyfood #plantbaseddiet #veganfoodshare #foodie #wfpb #gloobyfood #foodphotography #vietnamesefood #asianfood #glutenfree #lowfat #vegetarianrecipes #beautifulcuisines #f52weeknight #feedfeed @thefeedfeed #feedfeedvegan #woonheng

A post shared by WoonHeng ❣️🌱 (@woon.heng) on

Proljetne rolnice s povrćem

 

Rolnice su opasno dobre za proljeće. Spoj đumbira, čilija i limuna pomoći će vam da savladate proljetni umor i prehlade.

 

Sastojci:

FIL:

235 g. gljiva

3 čehna bijelog luka

Pola kašike ulja

Pola kašike soja sosa

300 g. piletine

2 kašike svježe mljevenog đumbira

Pola kašike sezamovog ulja

 

SLATKO KISELI SOS

65 g. rižinog ocata

2 kašike šećera 2-3 kašike cilli paste

Kašika soka od limuna

4 dobro mljevena kikirikija

 

ROLNICE

Krastavica

Mrkva

2 paradajza

130 g. svježeg bosiljka

Veliko pakovanje tortilja

Priprema

  1. Isijecite piletinu i stavite u tavu da se peče, dodajte očišćene gljive, zatim bijeli luk, soja sos i đumbir. Pustite da se dinsta nekoliko minuta, a zatim dodajte sezamovo ulje, sve promiješajte i pržite dok ne nestane sva voda iz tave.
  2. Sos ćete pripremiti tako što ćete u manju šerpu staviti ocat i šećer. Zatim sve dobro izmiješajte kako ne bi ostali kristali šećera. Sve kuhajte oko četiri minute. Dodajte cilli pastu i kikiriki,izmiješajte i istresite u staklenu zdjelicu. Pustite prvo da se ogladi na sobnoj temperaturi a kasnije stavite u frižider. Uz cilli sos možete poslužiti i kikiriki.
  3. Povrće za rolnice operite, očistite i isijecite tako da vam bude lakše puniti tortilje.
  4. Tortilje zagrijte prema uputama na pakovanju. Umjesto tortilja možete koristiti tijesto za proljetne rolnice ili tijesto napravljeno od riže. Također pripremite i papir za pečenje i aluminijsku foliju koji će vam poslužiti ukoliko rolnice želite poslužiti kasnije.
  5. Pripremite rolnice tako što ćete uzeti jednu tortilju i nakvasiti joj krajeve vodom. Punite je smjesom iz tave, zatim svježim povrćem i za kraj dodajte listove svježeg bosiljka. Tortilju zarolajte, stavite u papir za pečenje pa u aluminijsku foliju.
  6. Poslužite sa cilli sosom i kikirikijem. Ovako zamotane rolnice možete čuvati u frižideru dva dana.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti