Ukusno i zdravo: Jeste li probali omlet s koprivom

Piše: Redakcija

Gotovo da ne postoji osoba u našoj zemlji koja se bar jednom nije opekla na koprivu, mnogi je zbog toga ne vole, ali ona ima izrazito bitne sastojke za naše zdravlje. Kopriva je jedna od najljekovitijih biljaka koja se koristi već stoljećima kao narodni lijek spriječavanje i ublažavanje simptoma mnogih bolesti. Osim toga, jako je ukusna, te je možete koristiti za pripremu različitih recepata, od glavnih jela, umaka, sirupa, pa čak i kolača. Ukoliko vikend provodite u prirodi mi vam predlažemo da uberete nekoliko mladih vrhova koprive te za doručak napravite ukusni omlet. Koprivu također možete koristiti i kao čaj kako biste ojačali vaš imunitet i izbacili otrove iz organizma. 

 

Sastojci:

crveni luk

150 g koprive

3 kašike naribanog parmezana

8 jaja

50 g putera

maslinovo ulje

so i biber

 

Priprema:

U posudi zagrijte vodu i kad provrije dodajte koprivu. Kuhajte je 2 do 3 minute, dobro iscijedite i ostavite da se ohladi. U posudi zagrijte maslinovo ulje i popržite sitno nasjeckan crveni luk. Dodajte koprivu i maslac te dinstajte još nekoliko minuta. U zdjeli umutite jaja, posolite, pobiberite i dodajte naribani parmezan. Pomiješajte koprivu s jajima, pa dodajte u kalup za pečenje. Pecite u rerni na 180 Celzijevih stepeni 10 minuta.

Pročitajte još