Ukusne klepe na sarajevski način

Piše: Redakcija

Ovo tradicionalno bosansko jelo nije teško pripremiti i većina ga je već i probala, a danas vam donosimo recept za sarajevsku varijantu.

 

Sastojci za 6 osoba:

tijesto

1 kg brasna

jaje

malo soli

malo ulja

Nadjev:

200 g mljevenog mesa (govedina ili teletina ili kombinacija)

glavica crvenog luka

malo soli i bibera

Preljev:

500 ml kiselog mlijeka

3-4 čehna bijelog luka

 

Priprema:

Zamijesite kilogram brašna s mlakom vodom i malo soli. Dodajte jedno jaje i jednu kašiku ulja, te napravite glatku smjesu malo mekšu nego kada pravite hljeb, ali je bitno da se smjesa lijepo oidvaja od ruku. Tijesto rasporedite u dva dijela, premažite uljem i prekrijte prozirnom folijom tridesetak minuta. Dok tijesto odstoji pomješajte mljeveno meso, jednu glavicu luka so i biber.

Tijesto razvucite na pobrašnjenu podlogu debljine 5 milimetara, isijecite tako da od tijesta dobijete malene kockice, u njih stavljajte nadjev, te ih preswmotajte na pola kako biste dobili trokutiće. Imajte na umu da su klepe bolje što su manje. U većoj čerpi zagrijte vodu i posolite je. Zatim lagano dodajte klepe, ali ne sve odjednom da vam se ne zalijepe. Kada isplivaju na površinu to je znak da su kuhane. Lagano ih izvadite iz vode i dodajte u tepsiju. Stavite u rernu na ne prejaku vatru.

U manjoj serpi rastopite puter koliko mislite da je dovoljno da se sve klepe prekriju. Kad je puter rastopljen, sklonite ga sa vatre, i dodaj te mu crvenu papriku, te prelijte klepe i dobro ih promiješajte, tako da sve dobiju jednaku boju od paprike.

Ostavite u rerni da se malo zapeku, ali pazite da se ne presuše. Kad su pečene, prelijte umakom od jogurta i bijelog luka.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti