Ovo tradicionalno bosansko jelo nije teško pripremiti i većina ga je već i probala, a danas vam donosimo recept za sarajevsku varijantu.
Sastojci za 6 osoba:
tijesto
1 kg brasna
jaje
malo soli
malo ulja
Nadjev:
200 g mljevenog mesa (govedina ili teletina ili kombinacija)
glavica crvenog luka
malo soli i bibera
Preljev:
500 ml kiselog mlijeka
3-4 čehna bijelog luka
Priprema:
Zamijesite kilogram brašna s mlakom vodom i malo soli. Dodajte jedno jaje i jednu kašiku ulja, te napravite glatku smjesu malo mekšu nego kada pravite hljeb, ali je bitno da se smjesa lijepo oidvaja od ruku. Tijesto rasporedite u dva dijela, premažite uljem i prekrijte prozirnom folijom tridesetak minuta. Dok tijesto odstoji pomješajte mljeveno meso, jednu glavicu luka so i biber.
Tijesto razvucite na pobrašnjenu podlogu debljine 5 milimetara, isijecite tako da od tijesta dobijete malene kockice, u njih stavljajte nadjev, te ih preswmotajte na pola kako biste dobili trokutiće. Imajte na umu da su klepe bolje što su manje. U većoj čerpi zagrijte vodu i posolite je. Zatim lagano dodajte klepe, ali ne sve odjednom da vam se ne zalijepe. Kada isplivaju na površinu to je znak da su kuhane. Lagano ih izvadite iz vode i dodajte u tepsiju. Stavite u rernu na ne prejaku vatru.
U manjoj serpi rastopite puter koliko mislite da je dovoljno da se sve klepe prekriju. Kad je puter rastopljen, sklonite ga sa vatre, i dodaj te mu crvenu papriku, te prelijte klepe i dobro ih promiješajte, tako da sve dobiju jednaku boju od paprike.
Ostavite u rerni da se malo zapeku, ali pazite da se ne presuše. Kad su pečene, prelijte umakom od jogurta i bijelog luka.