Dobra hrana: Sedmični meni za one koji su na dijeti

Piše: Redakcija

Ponedjeljak

Ekstra zeleni shake

Prvi drugačiji

Očistite zelenu jabuku, špinat, potočarku, limun i komad korijena đumbira i stavite u blender. Sve izblendajte i istresite ¾ shakea u čašu, a ¼ napunite vodom. Shake bi trebao biti gust ali ne previše.

Preporučuje se sa:

Pilećim burgerom

Papajom

Kalorija: 282 kcal

 

Utorak

Tajlandska supa sa škampima

Egzotični dodir

U šerpu stavite komad piletine i začine, te dobro skuhajte. Dodajte kokosovo mlijeko (čašu mlijeka na tri tanjira supe). Sve izblendajte. Stavite gljive i pustite da se kuhaju nekoliko minuta. Ubacite i očišćene škampe i kuhajte oko 2 minute. Servirajte na način što ćete u tanjir staviti po jednu gljivu i škampe te preliti tajlandskom supom. U supu možete ubaciti i malo čili paste i sok limete.

Preporučuje se sa:

Sipa na žaru

Narandža

Kalorije: 384kcal

 

Srijeda

Budina zdjela imuniteta

Kompletan i zaustavlja glad

Na pari skuhajte brokule i šparoge (oko 5 minuta da budu hrskave). Očistite repu, rotkvice i kelj, pa ih tanko sjeckajte. Skuhajte crnu rižu i slanutak. Svega po malo redajte u tanjir i polijte dresingom od ocata i senfa.

Preporučuje se sa:

2 mandarine

Kalorija: 417 kcal

 

Malo masti je veoma potrebno

Ne trebate uklanjati masti iz vaše prehrane. One su nosioci veoma bitnih vitamina koje vaše tijelo treba. Ono na šta morate obratiti pažnju jeste da ih unosite u određenim dozama i da birate samo zdrave masti. Idealno bi bilo da dnevno unosite oko 30 grama masti biljnog porijekla kao što je maslinovo ulje, tikvino i suncokretovo sjeme, sušeno voće i avokado.

 

Četvrtak

Super vitaminska salata

Odlično za vegane

Napravite krevet od zeleniša u vašem tanjiru dodajući svježi špinat, potočarku i rukolu. Stavite crvenu papriku, cherry paradajz i skuhana pileća prsa. Kako biste začinili ovu salatu možete dodati malo cilli praha. Za dresing vam predlažemo jabučni ocat.

Preporučuje se sa:

Komad ananasa

Kalorija: 235 kcal

 

Petak

Kozice u sosu

Veoma ukusno

Očistite i isjeckajte 4 čehna bijelog luka i stavite u tavu da se prži s malo maslinovog ulja. Dodajte kozice, so i kad promijene boju dodajte i jedno umućeno jaje. Sklonite s vatre i promješajte. Ovaj energetski obrok poslužite na tostu od cijelog zrna.

Preporučuje se sa:

Supom od luka

Malo grožđa

Kalorije 433 kcal

 

Subota

Dagnje s citrusom

Veoma lagano

Dagnje kuhajte u šerpi s bijelim vinom, sokom i koricom narandže, limunom, solju i ribanim korjenom đumbira. Kada se dagnje otvore punite ih ovim sokom i poslužite.

Preporučuje se sa:

Ribljom čorbom

Kruškom

Kalorije: 326 kcal

 

Zašto biste trebali uzeti više gljiva

Gljive su dobri saveznici koji štite vaš organizam. Najistaknutije su orjentalne gljive, kao što su shiitake, maitake ili reshi, od kojih je dokazano da povećavaju broj i aktivnost imunih ćelija. Glive su također veoma skromne jer ne sadrže veliki broj kalorija. Mycoto gljiva također stimuliše vaš imuni sistem, uključite je u upotrebu.

 

Nedjelja

Rižoto s gljivama

Porodični obrok

U šerpu stavite malo ulja i dodajte rižu, te je malo propržite. Dodajte malo vode i pustite da ispari. Za to vrijeme skuhajte gljive sa začinima oko 5 minuta i ulijte u rižu. Kada se ova tekućina upije dodajte malo pilećeg temeljca i dosipajte ga sve dok se riža ne skuha. Dodajte naribani parmezan i mješajte.

Preporučuje se sa:

Salata od potočarke, komorača, narandže i oraha

Kalorija: 535

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti