Kuhajte pametno: Tjestenina sa sirom na 4 načina

Piše: Redakcija

I ptice na grani znaju da je tjestenina nastala u južnoj Italiji. Rasprostranjena je širom svijeta te postala nezamjenjiva namirnica u svakoj kuhinji. Najčešće je pripremaju oni koji i nemaju previše vremena za kulinarske specijalitete, a zasigurno je omiljeno jelo kako djece tako i odraslih. Priloga za tjesteninu je mnogo, ali ćemo je mi ovoga puta pripremiti na malo drugačiji način, u loncu za rižu, u kojem se umak neće zgusnuti prilikom stajanja.

Makaroni s karfiolom i sirom

Priprema * 25 minuta * za 4 osobe

Pola karfiola isijecite na cvjetove. Komade stavite u lonac za rižu sa 300 grama makarona, 2 ½ šolje prokuhane vode i jednu kašičicu soli, pa malo promiješajte. Lonac za rižu podesite na regularno kuhanje. Kuhajte zatvoreno  oko osam minuta ili dok gotovo sva voda ne ispari. Sipajte jednu čašu mlijeka, 300 ml vrhnja za kuhanje, dvije kašike dijon mustarda, 200 gramacheddar sira i 100 grama mozzarelle. Kuhajte dodatno još pet minuta. Sipajte u zdjelice, stavite malo cherry paradajza, te listiće bosiljka.

Makaroni s brokulama i sirom

Priprema * 25 minuta * za 4 osobe

Isijecite 400 grama brokula na cvjetiće, stavite u lonac za rižu sa 300 grama makarona, 2 ½ šolje prokuhane vode i jednu kašičicu soli, pa malo promiješajte. podesite na regularno kuhanje. Kuhajte zatvoreno oko osam minuta. Dodajte čašu mlijeka, 250 grama kiselog vrhnja, dvije kašike dijon mustarda, 200 grama chedder sira i 100 grama plavog sira blagog ukusa. Kuhajte još pet minuta i začinite. Sipajte u zdjelice, pa ukrasite kuhanom brokulom i s malo proprženih badema.

Okus Meksika

Priprema * 25 minuta * za 4 osobe

Stavite u lonac za rižu  300 grama makarona, 2 ½ šolje prokuhane vode i jednu kašičicu soli, pa malo promiješajte. podesite na regularno kuhanje. Kuhajte zatvoreno oko osam minuta ili dok gotovo sva voda ne ispari. U međuvremenu, posušite malo ljutih papričica iz boce. Isijecite tanko papričice, pa dodajte u makarone zajedno s jednom čašom mlijeka, 300 grama kajmaka, 200 grama cheddar sira, 100 grama mozzarelle, ½ kašike kumina i isto toliko sušene paprike. Kuhajte još pet minuta i začinite. Sipajte u zdjelice, te ukrasite s malo kukuruznog čipsa i malo peršuna.

Grčki makaroni sa sirom

Priprema * 25 minuta * za 4 osobe

Stavite u lonac za rižu sa 300 grama makarona, 2 ½ šolje prokuhane vode i jednu kašičicu soli, pa malo promiješajte. Isto kao i kod prethodnih recepata, lonac podesite na regularno kuhanje i kuhajte zatvoreno oko osam minuta ili dok se gotovo sva voda ne ispari. Dodajte ¾ čaše mlijeka, 300 ml kreme, 200 grama mozzarelle i 100 grama drobljenog feta sira. Kuhajte još pet minuta, pa dodajte listove špinata i promiješajte. Sipajte u zdjelice. Po želji dodajte još malo sira i špinata, te na kratko stavite u rernu da se sir istopi. Izvadite iz rerne i poslužite.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti